Według danych FAO, notowania żywności rosną od początku tego roku, jedynie w lipcu i w listopadzie miał miejsce nieznaczny spadek cen. W listopadzie najbardziej potaniał cukier (-8,9 proc.), niższe były ceny zbóż (-0,6 proc.) i mięsa (-0,2 proc.). Podrożały oleje roślinne (+4,5 proc.) oraz produkty mleczarskie (+1,9 proc.).

W sektorze mięsnym obniżyły się ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała natomiast wołowina. Przyczyną niewielkiego spadku cen wieprzowiny był niższy popyt importowy Chin, a co za tym idzie ograniczenie unijnego eksportu na ten rynek przy dużej podaży. Do spadku cen mięsa owczego na świecie przyczynił się sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Notowania wołowiny wzrosły natomiast z uwagi na ograniczenie produkcji i zwyżkę cen eksportowych w Australii.

Ceny zbóż spadły w listopadzie (po nieznacznym październikowym wzroście) i były o 7,9 proc. niższe niż przed rokiem. Do tendencji zniżkowej przyczyniło się umocnienie wartości dolara amerykańskiego oraz duża podaż ziarna w skali globu. Dobre prognozy zbiorów w Australii i Argentynie miały wpływ na obniżenie notowań pszenicy.

Spadek cen cukru w listopadzie spowodowany był głównie przez osłabienie się brazylijskiego reala wobec dolara, co sprzyjało wzrostowi eksportu.

Artykuły mleczarskie (pełne mleko w proszku i masło) podrożały ze względu na utrzymujący się popyt ze strony krajów Bliskiego Wschodu, Północnej Afryki oraz Chin. Ponadto zmniejszyły się dostawy tych produktów z Nowej Zelandii.

Przyczyną dużego wzrostu cen olejów był olej palmowy. Ceny tego surowca umocniły się za sprawą m.in. niższej od spodziewanej produkcji w Azji Południowowschodniej oraz dzięki perspektywie dalszego wzmacniania się podaży globalnej. Wzrosły również notowania oleju sojowego na skutek stabilnego popytu ze strony globalnych importerów oraz obniżenia mocy przerobowych w Ameryce Południowej. Do wzrostu cen przyczyniła się też perspektywa zwiększenia zapotrzebowania na oleje roślinne ze strony sektora biodiesla. 

Indeks cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!