Spadały ceny większości grup produktów żywnościowych wchodzących w skład reprezentacyjnego koszyka, na czele z cenami artykułów mleczarskich (wyjątkiem były ceny mięsa).

Wskaźnik odzwierciedlający ceny zbóż na rynku globalnym (będący składową podstawowego indeksu) obniżył się w kwietniu br. do 167,6 punktów i jest o 1,3 proc. niższy od marcowego i aż o 20 proc. niższy w porównaniu do kwietnia ubiegłego roku (42 punkty mniej). Ceny pszenicy w kwietniu kontynuowały dalszy spadek pod wpływem wysokich dostaw i jednocześnie powolnym obrocie, bowiem wielu nabywców czeka na jeszcze większe spadki cen. Natomiast notowania kukurydzy były tylko nieznacznie niższe w porównaniu z tymi z marca br.

Wskaźnik cen olejów roślinnych wyniósł w kwietniu br. 150,2 punkty, tj. o 1,5 punktu (albo o 1 proc.) mniej w stosunku do marca br. Było to odzwierciedleniem przede wszystkim spadku notowań oleju palmowego, co z kolei było związane ze spodziewaną większą produkcją w Indonezji i Malezji oraz słabszym popytem ze strony importerów. Zniżki notowań oleju palmowego z nadwyżką zrekompensowały nieznaczne wzrosty światowych cen oleju sojowego oraz słonecznikowego.

Indeks cen mięsa wyniósł 178 punktów co stanowi wzrost o 3 punkty (1,7 procent) względem marca. Główną przyczyną wzrostu były wyższe ceny mięsa wołowego i baraniny z Oceanii, gdzie z powodu odbudowy stad wprowadzono ograniczone eksportu. Dla wieprzowiny ceny również wykazały jakiś ruch w górę, podczas gdy dla drobiu były niższe. Umiarkowanie wyższy popyt na mięso łączy się z importem Chin, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Wietnamu i jest to główny czynnik wspierający rynek.

Wskaźnik cen cukru wyniósł w kwietniu 185,5 punktów i był o 2,4 punkty (1,3 procent) niższy od marcowego, osiągając najniższy poziom od lutego 2009 roku. Spadek był napędzany głównie przez doniesienia o wyższym niż oczekiwano zbiorze trzciny cukrowej w Brazylii, która jest największym na świecie producentem i eksporterem cukru i jednocześnie utrzymującej się w osłabieniu walucie brazylijskiej (Real) w stosunku do dolara. Wpływ na no miało również stanowisko Indii, które podały w oświadczeniu, że dla poprawy cen krajowych podniosą cła na import cukru z 25 procent do 40 procent.

Trzeba wiedzieć, że większość cen wykorzystywanych przy obliczaniu wskaźnika cen mięsa nie jest dostępnych, w przeciwieństwie do innych grup towarowych, gdy indeks cen żywności jest obliczany i publikowany. Wartość indeksu cen mięsa jest pochodną wielu obserwowanych i prognozowanych cen. Może to czasami wymagać istotnych zmian w wartości końcowej wskaźnika ceny mięsa, które z kolei mogą wpływać na wartość indeksu cen żywności FAO. W styczniu dużo niższe ceny eksportowe USA spowodowały rewizję w dół wskaźnika cen mięsa (6,7 punków), to samo obserwowaliśmy w lutym (3 punkty).