Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wysokość wskaźnika w lutym 2017 była o 26 punktów, albo 17,2 proc. wyższa niż w styczniu 2016 r. Do wysokości wskaźnika przyczynił się wzrost międzynarodowych notowań wszystkich wskaźników cen z wyjątkiem wskaźnika cen olejów.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł w lutym wyniósł średnio 150,6 punktu, czyli o 3,7 proc. i 2,5 proc. więcej niż w styczniu.  Jest to najwyższy poziom wskaźnika od czerwca 2016 r. Do wzrostu przyczyniły się wyższe ceny pszenicy a w mniejszym stopniu kukurydzy.

Wskaźnik cen oleju roślinnego FAO wyniósł średnio 178,7 punktu i w stosunku do stycznia spadł o 7,6 punktu albo 4,1 proc. proc. Spadek był skutkiem spadek cen oleju palmowego i sojowego.

Wskaźnik cen mleka FAO wyniósł w lutym średnio 194,2 punktu i lekko wzrósł w stosunku do stycznia 2016 r. Wskaźnik ten był na najwyższym poziomie od sierpnia 2014 r. Do wzrostu przyczyniło się oczekiwanie na większy eksport z UE i USA oraz wyższe ceny masła i mleka pełnego w proszku przy mniejszym wzroście cen mleka odtłuszczonego w proszku i serów.

Wskaźnik cen mięsa FAO wyniósł w lutym średnio 160,6 punktu, czyli o 1,7 punktu albo 1,1 proc. w stosunku do stycznia. Do zmiany wskaźnika przyczynił się wzrost cen mięsa wołowego i owczego i mniejsze zmiany cen w przypadki mięsa wieprzowego i drobiowego.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio w lutym 290,3 punktu, czyli o 1,8 punktu lub 0,6 proc. więcej niż w styczniu 2016 r. Wzrost ceny spowodowany jest prognozą mniejszej produkcji cukru w Indiach i Tajlandii przy prognozie wyższej produkcji w UE i zwiększeniu areału produkcji buraków cukrowych w Chinach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!