Przewidywany wzrost światowej produkcji mięsa drobiowego w 2016 r. ma wynieść 1,1 proc. do 116,2 mln ton.

Rosnący popyt na mięso drobiowe przy stabilnych niskich kosztach paszy stymulują wzrost produkcji.

Znaczny wzrost produkcji przewidywany jest w USA i Brazylii. Więcej mięsa drobiowego ma być również w UE, Kanadzie, Indiach, Rosji, Argentynie i Meksyku.

Spadnie jednak o około 5 proc. produkcja mięsa drobiowego w Chinach na skutek spadku popytu na nie. Zakaz handlu drobiem z krajami gdzie występują wysoko zjadliwe formy ptasiej grypy też przyczyniły się do spadku produkcji w Chinach.

Światowy handel mięsem drobiowym w 2016 r. powinien odnotować 3,5 proc. wzrost do 12,7 mln ton.  

Niskie ceny i rosnący popyt stymulowały import mięsa drobiowego m.in. w Arabii Saudyjskiej, RPA, Japonii, Wietnamie na Kubie i Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Ceny drobiu od połowy 2014 r. stale spadają. W maju 2016 było o 16 proc. niższe niż w maju 2015 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!