W najnowszej prognozie FAO przewiduje pomimo spadku produkcji o 1,5 proc w porównaniu z wynikiem z poprzedniego sezonu, że będzie ona w dalszym ciągu o blisko 5 proc. większa w stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat. Największy udział w spodziewanym spadku zbiorów będzie miała kukurydza. Zbiory tego gatunku są prognozowane w wysokości 995 mln ton, tj. o 30 mln ton mniej niż w kończącym się sezonie. Spadek produkcji kukurydzy w skali globalnej będzie przede wszystkim związany z redukcją areału.

Zużycie zbóż w skali globalnej w sezonie 2015/16 jest prognozowane na 2 522 mln ton i stanowi to wzrost o 1 proc. (926 mln ton). W dwóch poprzednich sezonach wynosiło odpowiednio 2,6 proc. oraz 4,8 proc. więcej. Ograniczony wzrost zużycia zbóż w porównaniu z poprzednimi sezonami odzwierciedla spodziewane spowolnienie wzrostu zużycia na cele przemysłowe, a zwłaszcza do produkcji bioetanolu informuje FAMMU/FAPA. Wzrosnąć natomiast ma konsumpcja zbóż na cele żywnościowe.

W oparciu o obecne prognozy produkcji i zużycia FAO skorygowało przewidywaną wysokość zapasów końcowych zbóż w skali globu – w dół o blisko 3 proc. do 627 mln ton. Niemniej jednak pomimo dokonanej redukcji w prognozach zapasów ich poziom należy uznać za wysoki, a poziom wskaźnika wysokości zapasów do zużycia obniży się tylko nieznacznie – do 24,4 proc.

Światowy handel zbożami w sezonie 2015/16 jest prognozowany w wysokości 349,4 mln ton, tj. o 0,6 proc. (2 mln ton) mniej w porównaniu do szacunków handlu w sezonie 2014/15 i o 2 proc. (8 mln ton) poniżej wyniku z sezonu 2013/14. W Wolumenie handlu pszenicy i jęczmienia przewidywane są spadki, natomiast dla kukurydzy i ryżu przeważają małe wzrosty. Na tle dużych dostaw i silnego dolara, międzynarodowe ceny podstawowych zbóż spadły znacznie w trwającym sezonie 2014/15.