Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik średnich cen cukru FAO wzrósł od maja o 14,8 proc. Przyczyniły się do tego ulewne deszcze utrudniające zbiór trzciny cukrowej w Brazylii, która jest największym światowym producentem cukru.

Wskaźnik średnich cen zbóż FAO wzrósł w porównaniu z majem o 2,9 proc. i jest na poziomie o 3,9 proc. niższym niż przed rokiem. Ceny kukurydzy wzrosły ze względu na mniejszy eksport z Brazylii. Rekordowe plony w USA utrzymują niskie ceny pszenicy.

Wskaźnik średnich cen wyrobów mlecznych FAO w porównaniu z majem br. wzrósł o 7,8 proc. między innymi na skutek wolniejszego wzrostu produkcji w UE.

Wskaźnik średnich cen mięsa FAO był w czerwcu wyższy o 2,4 proc. niż w maju br. Na skutek wzrostu średniej notowań dla wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Jest to trzeci kolejny wzrost wskaźnika.

Wskaźnik średnich cen olejów roślinnych wrósł o 0,8 proc. w porównaniu z majem br.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!