Wskaźnik cen światowych żywności FAO w kwietniu wyniósł średnio 151,8 punktów, czyli o 1,1 punktu albo 0,7 proc. więcej niż w marcu br.

Wskaźnik cen zbóż FAO wyniósł w kwietniu prawie 150 punktów, czyli o 2,2 punktu, albo 1,5 proc. więcej niż w marcu. Do wzrostu przyczyniły się większe ceny kukurydzy. Spodziewane są jednak znaczne dostawy pszenicy ze względu na korzystne warunki pogodowe i związany z tym spadek cen.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio prawie 166,4 punktu, czyli o 6,6 punktu, albo o 4,1 proc. więcej niż w marcu br. Wskaźnik ten rośnie od trzech miesięcy. Wzrost napędzany był przede wszystkim przez rosnące ceny oleju palmowego i zwiększający się popyt na niego. Wysokie są także ceny oleju sojowego wynikające z niekorzystnych perspektyw produkcji w sezonie 2015/2016 w Ameryce Południowej.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO w kwietniu wyniósł średnio 127,4 punktów i był o 2,9 punktu, albo o 2,2 proc. niższy od marcowego. Przyczyną były duże światowe dostawy produktów mleczarskich przy ograniczonym zakupie importerów. Światowe ceny mleka odtłuszczonego w proszku były zbliżone do unijnej ceny interwencyjne.

Wskaźnik cen mięsa FAO w kwietniu wyniósł 146,6 punktu i był o 1,2 punktu, albo o 2,2 proc. większy niż w marcu br. Ceny wieprzowiny i mięsa drobiowego były stabilne, co odzwierciedlało ogólną sytuację podażowo – popytową. Wzrosły jednak ceny mięsa owczego i wołowego. Tego ostatniego z powodu ograniczonych dostaw.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio 215 punktów, czyli o 3,8 punktu, albo 1,7 proc. mniej niż w marcu. Przyczynił się do tego duży eksport z Brazylii i rekordowe zbiory w tym kraju.