PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

FAO: Wskaźnik cen żywności nadal w trendzie wzrostowym

FAO: Wskaźnik cen żywności nadal w trendzie wzrostowym W październiku wskaźnik cen żywności FAO wzrósł do 172,6 proc., czyli o 1,2 punktu albo o 0,7 proc. w porównaniu z wrześniem br. (Fot.Fotolia)

Autor: JK

Dodano: 10-11-2016 12:06

Tagi:

W październiku wskaźnik cen żywności wzrósł do 172,6 proc., czyli o 1,2 punktu albo o 0,7 proc. w porównaniu z wrześniem br. i był 9,1 proc. wyższy niż w październiku 2015 r. Z wyjątkiem średnich wskaźników cen olejów roślinnych i mięsa  pozostałe wskaźniki wzrosły.



Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik średnich cen zbóż w porównaniu z wrześniem wzrósł o 1,4 punktu., albo 1,0 proc. i wyniósł 142,3 punktów. Wzrost w październiku nastąpił po trzech miesiącach spadku. Do wzrostu przyczynił się wyższe ceny kukurydzy po przyśpieszonym tempie jej sprzedaży w USA i wyższe ceny pszenicy.

Wskaźnik średnich cen olejów roślinnych spadł w październiku o 4,0 punktów albo o 2,4 proc. do 168 punktów. Przyczynił się do tego spadek notowań oleju palmowego. Spadek ograniczył wzrost cen oleju rzepakowego, słonecznikowego i sojowego.

Wskaźnik średnich cen wyrobów mlecznych wzrósł o 6,8 punktów, albo o 3,9 proc. do 182,8 punktów z powodu wzrostu cen wszystkich produktów mlecznych, a w szczególności masła, którego zapasy były małe. Wyższe były też ceny serów, a mleko w proszku zdrożało w niewielkim stopniu.

Wskaźnik średnich cen mięsa spadł o 1,0 proc. albo 1,7 punktu w stosunku do września br. i wyniósł 163,4 punktu. Powodem spadek cen eksportowych w UE dla wieprzowiny wynikający z nadmiaru dostaw i spadku eksportu do Chin.

Wskaźnik średnich cen cukru wzrósł o 10,5 proc., albo o 3,4 punktu do 315,3 punktu w stosunku do września br. Sprawiły to przede wszystkim informacje o niższych zbiorach trzciny cukrowej w głównym rejonie jej upraw w Brazylii i niedoborze cukru w Indiach.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.247.119
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!