Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik średnich cen zbóż w porównaniu z wrześniem wzrósł o 1,4 punktu., albo 1,0 proc. i wyniósł 142,3 punktów. Wzrost w październiku nastąpił po trzech miesiącach spadku. Do wzrostu przyczynił się wyższe ceny kukurydzy po przyśpieszonym tempie jej sprzedaży w USA i wyższe ceny pszenicy.

Wskaźnik średnich cen olejów roślinnych spadł w październiku o 4,0 punktów albo o 2,4 proc. do 168 punktów. Przyczynił się do tego spadek notowań oleju palmowego. Spadek ograniczył wzrost cen oleju rzepakowego, słonecznikowego i sojowego.

Wskaźnik średnich cen wyrobów mlecznych wzrósł o 6,8 punktów, albo o 3,9 proc. do 182,8 punktów z powodu wzrostu cen wszystkich produktów mlecznych, a w szczególności masła, którego zapasy były małe. Wyższe były też ceny serów, a mleko w proszku zdrożało w niewielkim stopniu.

Wskaźnik średnich cen mięsa spadł o 1,0 proc. albo 1,7 punktu w stosunku do września br. i wyniósł 163,4 punktu. Powodem spadek cen eksportowych w UE dla wieprzowiny wynikający z nadmiaru dostaw i spadku eksportu do Chin.

Wskaźnik średnich cen cukru wzrósł o 10,5 proc., albo o 3,4 punktu do 315,3 punktu w stosunku do września br. Sprawiły to przede wszystkim informacje o niższych zbiorach trzciny cukrowej w głównym rejonie jej upraw w Brazylii i niedoborze cukru w Indiach.