Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zboża, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru. 

Indeks cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł średnio 135,5 punktów, czyli o 13,5 proc., albo 9,1 proc. mniej niż w lipcu. Do spadku przyczyniły się niższe ceny mlek w proszku, serów i masła oraz zmniejszony import chiński, bliskowschodni i północnoafrykański.

Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 172,9 punktów i był praktycznie taki sam w lipcu.

Indeks cen zbóż FAO wyniósł w sierpniu średnio 154,9 punktów o 11,6 proc., albo 7,0 proc. mniej niż w lipcu i był najniższy od czerwca 2010 r. Przyczyniły się do tego niższe ceny kukurydzy i pszenicy spowodowane przede wszystkim prognozami większej produkcji w USA i Brazylii.

Indeks cen cukru FAO wyniósł w sierpniu średnio 163,2 czyli o 18,1 punktu, albo 10,0 proc. mniej niż w lipcu. Spadek cen cukru wynika przede wszystkim w związku z deprecjacją brazylijskiego reala. Drugi światowy producenta cukru, czyli Indie w tym sezonie mają zostać drugim światowym eksporterem, którym dotychczas była Tajlandia.

Indeks cen oleju FAO wyniósł w sierpniu 134,9 punktów, czyli o 12,7 punktów, albo 8,6 proc. mniej niż w lipcu. Jego wysokość odzwierciedla przede wszystkim zmiany na rynku oleju palmowego gdzie przy wzroście produkcji nastąpił spadek popytu.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!