Wskaźnik cen żywności FAO jest indeksem cen pięciu najważniejszych grup towarowych na rynkach międzynarodowych: zbóż, mięsa, wyrobów mlecznych, olejów roślinnych i cukru.

Wskaźnik cen zbóż FAO w maju wyniósł średnio 148,1 punktu, czyli o 2,0 punktu (1,4 proc.) więcej niż w kwietniu. Do wzrostu przyczynił się większy eksport i zmiany pogodowe.

Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO w maju wyniósł średnio w kwietniu 168,7 punktu i był o 7,6 punktu (4,7 proc.) wyższy niż w marcu. Wzrost spowodowany był większymi cenami oleju palmowego i oleju sojowego. Ceny oleju palmowego rosną wraz z większym popytem przy niskich zapasach. Ceny oleju sojowego wzrosły z prognozą zużycia, szczególnie w USA.

Wskaźnik cen wyrobów mlecznych FAO wyniósł średnio w maju 193 punkty, czyli 9,5 punktu (5,1 proc.) mniej niż w kwietniu. W maju wzrosły ceny wszystkich artykułów mleczarskich. Wartość indeksu jest nadal o 30 proc. niższa niż w maju 2016 r.

Wskaźnik cen mięsa FAO wyniósł średnio w maju średnio 171,1 punktu, czyli o 2,5 punktu, (1,5 proc.) więcej niż w kwietniu. Rosły ceny mięsa owczego i wieprzowiny, a także wołowiny. Ceny drobiu były stabilne. W UE panował duży popyt połączony ze sprzedażą do Chin i Korei Południowej.

Wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio w maju 227,9 punktu, czyli 5,4 punktu i (2,3 proc.) mniej niż w kwietniu. Spadek spowodowany jest wzrostem prognoz produkcji cukru w Brazylii i wzrostem eksportu z Pakistanu i Chin.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!