Zysk po opodatkowaniu wyniósł 409 mln dolarów nowozelandzkich, czyli około 238 mln euro, wobec 183 mln dolarów nowozelandzkich przed rokiem.  

Brak równowagi między podażą i popytem na światowym rynku mleka spowodował spadek cen do wartości nieakceptowalnych dla gospodarstw mlecznych. Zdaniem przewodniczącego Fonterry, ceny jeszcze w tym roku powinny wzrosnąć.

Prognoza ceny płaconej producentom za kilogram suchej masy mlecznej w bieżącym sezonie to 3,90 dolara nowozelandzkiego (około 2,39 euro) wobec wcześniejszej ceny 4,15 dolara nowozelandzkiego.

Spadek cen spowodował, że wielu spośród ponad 10 tys. rolników - spółdzielców stara się produkować więcej mleka niż poprzednio. Do Fonterry dostarczono o 8 proc. więcej mleka niż przed rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!