Według francuskiego ministerstwa rolnictwa (Agreste), w porównaniu z 2016 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wzrosła o 67 tys. ha (16,5 proc.) do 472 tys. ha.

W ten sposób średnia powierzchnia uprawy z lat 2012 - 2016 została przekroczona o 20 proc.

 Średnie plony powinny wynieść 85,8 t/ha, czyli nieznacznie więcej niż w 2016 r.

Produkcja buraków cukrowych w porównaniu do 2016 r. prawdopodobnie wzrośnie o 16,8 proc. do 40,48 mln ton i przekroczy średnią wieloletnią o 17 proc.

Stowarzyszenie francuskich producentów buraków (CGB), szacuje powierzchnię uprawy na 480 tys. ha, a średni plon na podstawie pierwszych wyników zbiorów na 91,8 t/ha, co wskazuje na łączną produkcje buraków cukrowych około 44 mln ton.

Według CGB, w tym roku z hektara powierzchni uprawy buraków uzyska się około 14,4 t cukru, czyli o 800 kg więcej niż wynosi średnia pięcioletnia.

Ze względu na większą powierzchnie uprawy tegoroczna kampania powinna trwać około 130 dni, czyli o około 2 tygodnie dłużej niż poprzednia.

Podobał się artykuł? Podziel się!