Francuski związek producentów buraków (CGB) przewiduje w sezonie 2017/2018 zwiększenie produkcji o 20 proc.

Według CBG w sezonie 2017/2017 nastąpi wzrost produkcji cukru do 5,8 mln ton, czyli o 1 mln ton więcej niż wynosi średnia produkcja z ostatnich czterech lat.

Francja jest największym eksporterem cukru w UE, ale dodatkowa sprzedaż na nasyconym rynku unijnym nie wchodzi raczej w grę. Możliwości eksportu do krajów Afryki saharyjskiej i Bliskiego wschodu szacowane są na 1-2 mln ton.

Zgodnie z ograniczeniami Światowej Organizacji Handlu (WTO) Unia Europejska może eksportować tylko 1,37 mln ton cukru na rynek światowy. Po eliminacji kontyngentów kwota ta może jednak wzrosnąć do 3-4 mln ton.

CGB widzi także szanse, po liberalizacji sektora cukrowego, na wzrost produkcji bioetanolu z buraków z 55,4 mln hl w 2014 r. do 75 mln hl w 2020 r. Jednak plany ograniczenia produkcji biopaliw konwencjonalnych w UE zagrażają rozwojowi sektora.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!