A mąka od października w zależności od jej rodzaju zdrożała od 8 do 11 proc. - wylicza "Codzienna".

 

Jednak eksperci wskazują, że cena zboża nie jest najważniejszym kosztem produkcji pieczywa, więc ewentualne podwyżki nie powinny być bardzo duże.

 

Tyle że dla najbiedniejszych chleb jest głównym pożywieniem i mogą go sobie kupić coraz mniej - podkreśla "GPC", wskazując, że nie tylko oni ograniczają jego spożycie. Bowiem jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w I półroczu statystyczny Polak zjadał 6,52 kg przetworów zbożowych, podczas gdy przed rokiem 6,66 kg, a 2 lata temu - 6,77 kg.

 

Analitycy BGŻ oceniają, że i tak ceny pieczywa i produktów mącznych zmieniają się w stosunkowo niewielkim stopniu w porównaniu z bardzo dużymi miesięcznymi wzrostami cen owoców, warzyw czy drobiu.

 

W 2013 r. będziemy musieli zatem mocno zacisnąć pasa - komentuje "GPC".