Po stronie popytu nadal największym światowym importerem pozostają Chiny. Niemniej, w pierwszych dwóch miesiącach br. zakupy dokonywane przez Państwo Środka istotnie się obniżyły. Import PMP był o 42 proc. niższy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 127,8 tys. t, zaś mleka odtłuszczonego (OMP) o 33 proc. sięgając 40,7 tys. t. Chiny mniej zaimportowały także masła (o 30 proc. w relacji rocznej) oraz serów (o 14 proc. rok do roku).

Drugi światowy importer przetworów mleczarskich - Rosja - także zmniejszyła swoją aktywność. Jest to szczególnie odczuwalne w odniesieniu do serów, dla których kraj ten był jednym z najważniejszych rynków zbytu. W tym roku, w styczniu, Rosja zakupiła na rynku światowym łącznie 12,5 tys. t tego produktu, tj. o 55 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2014 roku. Mniejszy był także import masła, o 69 proc. w relacji rocznej, sięgając 4,2 tys. t oraz OMP - o 25 proc., wynosząc 5,9 tys. t.

Wśród krajów, dla których dostępne są dane handlowe za 2015 rok, pozytywnie wyróżniają się Stany Zjednoczone, które w styczniu i lutym zaimportowały o 24 proc. więcej serów niż rok wcześniej (łącznie 24,6 tys. t) i o 172 proc. więcej masła (łącznie 5,0 tys. t).

W przypadku serów zaktywizowała się także Japonia - wzrost zakupów o 12 proc. do 37,1 tys. t - oraz Korea Południowa - wzrost o 22 proc. do 18,1 tys. t - i Australia - wzrost o 7 proc. do 13,9 tys. t.

Po stronie eksportu największe spadki w tym roku odnotowują Stany Zjednoczone, co jest po części związane z dużym popytem wewnętrznym na przetwory mleczarskie oraz ich wysokimi cenami. W styczniu i lutym br. sprzedaż zagraniczna serów i odtłuszczonego mleka w proszku, dwóch najważniejszych produktów eksportowych USA, obniżyła się odpowiednio o 16 proc. do 53,5 tys. t i 14 proc. do 70,6 tys. t. Wysyłki masła były aż o 72 proc. niższe niż w analogicznym okresie rok temu, zaś PMP - o 22 proc. (rok do roku).

Nieco lepiej radzi sobie Nowa Zelandia. W dwóch pierwszych miesiącach br. zwiększyła wysyłki OMP o 28 proc. rok do roku o 82,7 tys. t, oraz serów - o 14 proc. do 55,1 tys. t, czyli w tym roku jest drugim ich eksporterem, po UE, ale przed USA. Niemniej, już eksport mleka pełnego w proszku był o 12 proc. niższy niż rok wcześniej, zaś masła o 14 proc.

W przypadku Unii Europejskiej najbardziej widoczny jest spadek sprzedaży zagranicznej serów - w styczniu i lutym br. wyniosła ona łącznie 102,5 tys. t, tj. była o 17 proc. niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Eksport PMP obniżył się 10 proc. w relacji rocznej do 60,2 tys. t, zaś OMP i masła wzrósł - odpowiednio o 24 proc. do 117,8 tys. t i 1 proc. do 25,8 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!