Za zestaw grillowy dla około 6 osób zawierający po 1 kg: mięsa wieprzowego, kiełbasy wędzonej, mięsa drobiowego, warzyw oraz 3 litry napojów bezalkoholowych, dwa bochenki chleba, 16 butelek piwa oraz dodatki w postaci musztardy i ketchupu Polacy, wg danych GUS zapłacą przeciętnie około 104 zł. Będzie to o 0,8 proc. mniej niż przed rokiem, a w tym samym czasie średnie wynagrodzenie wzrosło o ponad 3 proc. – wynika z analiz Banku BGŻ BNP Paribas. 

Konsumenci wydadzą mniej przede wszystkim na mięso. W marcu 2016 r. za surowe mięso wieprzowe płacili średnio o 3,9 proc. mniej niż przed rokiem, a za mięso drobiowe o 1,6 proc. mniej. Wyjątkiem jest wołowina, która kosztuje obecnie o 0,4 proc. więcej niż rok temu, choć należy pamiętać, że nie jest ona w Polsce szczególnie popularna. Tańsze o 0,9 proc. niż przed rokiem będą też wody mineralne, soki i napoje niegazowane. Dużo droższe będą natomiast warzywa. Przeciętnie, poziom ich cen w marcu był o 6,9 proc. wyższy niż przed rokiem. Stabilne są natomiast ceny pieczywa, które były zaledwie o 0,2 proc. wyższe od zeszłorocznych.

– Z badań GfK „Polska na widelcu” wynika, że 20 proc. respondentów grilluje w sezonie letnim co najmniej raz w tygodniu. W grupie 20-29-latków odsetek ten był najwyższy i wyniósł 33 proc. Z drugiej strony, co trzeci ankietowany nie praktykuje takiej formy spędzania wolnego czasu – powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Odsetek osób, które grillują przynajmniej raz w tygodniu wzrasta wraz z poziomem dochodów i wykształcenia. W sezonie letnim grilluje przynajmniej raz w tygodniu aż połowa gospodyń domowych. Odsetek ten był również wysoki w przypadku osób określających się, jako dyrektorzy, kierownicy i właściciele i  wyniósł 45 proc. – dodaje Paweł Wyrzykowski. 

Ceny piwa, które kojarzy się z grillem, również w marcu br. zanotowały obniżki - o ok. 0,8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Jest to związane z jednej strony z konkurencją cenową producentów w segmencie piw tradycyjnych, z drugiej ze wzrostem popularności cydru i win. 

W przypadku cen artykułów mięsnych, spadkowe tendencje w Polsce są odzwierciedleniem sytuacji panującej w Unii Europejskiej. Według danych Eurostat, w UE, w marcu br. ceny detaliczne artykułów mięsnych obniżyły się o 1,3 proc. Niższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach UE spowodowany jest zarówno dużą podażą mięsa wieprzowego i problemami z jego eksportem poza granice Wspólnoty (ze względu na afrykański pomór świń) jak również większą produkcją mięsa drobiowego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!