Poszukiwanym towarem jest też marchewka. Tu jednak, wszystko zależy od jej jakości. W zakładach przetwórczych zapasy coraz mniejsze. Marchew z przeznaczeniem na kostkę, zakłady przetwórcze prawie w całym kraju, skupują najczęściej po 35 groszy za kilogram. Wyjątkiem jest województwo podkarpackie. Tu stawki oferowane dostawcom są o 4 grosze niższe.

W gorszej sytuacji są producenci cebuli. I tu nic niestety nie zapowiada poprawy. Cebula obrodziła w całej Europie. Sporo tego warzywa z Ukrainy czy Holandii, codziennie pojawia się na naszych rynkach. W zakładach przetwórczych za kilogram cebuli obieranej producenci dostają od 72 groszy w Podkarpackiem, do 75 w Lubelskiem czy na Pomorzu.

Niewielki jest skup białej kapusty. Ceny niższe od 25 do 80 groszy niż przed rokiem. Na zielonych rynkach kilogram jest wyceniany nawet na 20 groszy.

Nienajlepiej zapowiada się także sezon dla producentów białej fasoli. Kto liczył na zyski, przeliczył się. Na wolnym rynku trudno ją sprzedać. Zbyt mają zagwarantowany tylko ci, którzy podpisali wcześniej umowy kontraktacyjne w zakładach. Rynek „popsuli” Chińczycy, którzy zalewają Europę tanim towarem. Ceny skupu w spółdzielniach ogrodniczych stabilne. Fasola Jaś tyczny skupowana jest po 8 złotych 60 groszy za kilogram. Jaś karłowy kosztuje o połowę mniej. 

A na rynku owoców duży ruch. Choć owoców jest więcej niż rok wcześniej, nie przeszkadza to cenom piąć się w górę. Nasze rynki odwiedzają niemieccy kontrahenci w poszukiwaniu dużych ilości tych owoców. To czego nie udaje im się kupić, ściągają nawet zza oceanu.

Również eksport jabłek wciąż rozkwita. Codziennie nasz rynek opuszcza nawet 200 tirów załadowanych po brzegi tymi owocami. Jedynie ceny mogłyby być lepsze – komentują sadownicy.

źródło: farmer.pl