PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Grypa ptaków testuje odporność polskiej branży drobiarskiej

Grypa ptaków testuje odporność polskiej branży drobiarskiej Sektor drobiarski w ostatnich latach był w zdecydowanej czołówce najszybciej rozwijających się obszarów polskiego sektora rolno-spożywczego (Fot.Fotolia)

Według Banku BGŻ BNP Paribas, branża drobiarska jest tym działem gospodarki, w którym Polska w ostatnich latach odniosła spektakularny sukces.



Produkcja wzrastająca w tempie ponad 9 proc. rocznie, napędzana głównie zwiększającym się eksportem, zapewniła Polsce w 2014 r. pozycję lidera na rynku unijnym. Potwierdza to dużą konkurencyjność polskich producentów. Występująca obecnie w UE, w tym również w naszym kraju, grypa ptaków może spowodować pewne zaburzenia w rozwoju branży w 2017 r., dlatego konieczne są zdecydowane działania minimalizujące wpływ tej choroby.

– Sektor drobiarski w ostatnich latach był w zdecydowanej czołówce najszybciej rozwijających się obszarów polskiego sektora rolno-spożywczego. W latach 2010-2016 średnioroczne tempo wzrostu produkcji mięsa drobiowego w Polsce wynosiło ok. 9 proc., podczas gdy eksport wzrastał  średnio o ok. 16 proc. rocznie. W 2014 r. Polska stała się największym producentem mięsa drobiowego w UE, a w kolejnych dwóch latach umocniła swoją pozycję na tym rynku. Według danych Eurostat, produkcja mięsa drobiowego w Polsce w 2015 r. wyniosła ok. 2,4 mln ton, co stanowiło ok. 17 proc. produkcji unijnej. Te dane plasują Polskę, z udziałem 2,1 proc. produkcji, na wysokiej siódmej pozycji wśród największych producentów na świecie – powiedział Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Krajową produkcję mięsa drobiowego napędza głównie dynamicznie zwiększający się eksport oraz, w mniejszym stopniu, wzrastająca krajowa konsumpcja. Z badań IERiGŻ – PIB wynika, że w 2016 r. wyniosła ona ok. 28,5 kg na 1 mieszkańca i była wyższa o ok. 16 proc. (3,9 kg) niż w 2010 r. Z kolei według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za: MRiRW)  w 2016 r. eksport nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych wzrósł o 21 proc. i przekroczył 1,0 mln ton. Oznacza to drugą pozycję w UE za Holandią. Warto jednak pamiętać, że Holandia jest również dużym importerem tego gatunku mięsa. Uwzględniając jedynie eksport netto, Polska jest już największym eksporterem mięsa drobiowego w UE.

Głównym kierunkiem wywozu polskiego mięsa drobiowego są kraje UE, gdzie w 2016 r., przed potwierdzeniem pierwszych ognisk ptasiej grypy, trafiało ok. 76 proc. Sprzedaży zagranicznej. Od lat największym odbiorcą są Niemcy, do których w 2016 r. trafiło ok. 16 proc. wolumenu eksportu. Na drugim miejscu znalazła się Wielka Brytania, a w dalszej kolejności Czechy i Holandia. Na ważnego odbiorcę w 2016 r. wyrosła również Ukraina odpowiadająca za prawie 6 proc. wolumenu eksportu. Jednak w ostatnich latach z sukcesem zwiększaliśmy również eksport na odleglejsze rynki. Zyskali na znaczeniu tacy odbiorcy jak np.: Hongkong, Chiny czy Benin oraz szereg innych krajów afrykańskich i azjatyckich. Pojawiła się szansa na potencjalnie duży eksport do RPA. Wyniki produkcji i eksportu potwierdzają wysoką konkurencyjność sektora drobiarskiego w Polsce wobec producentów z innych krajów unijnych. 

Jednak grypa ptaków występująca obecnie w krajach UE stanowi poważne wyzwanie dla branży.

 ­­– Wprowadzone ograniczenia eksportu z większości krajów UE, w tym Polski, na wiele rynków pozaunijnych powodują zakłócenia w handlu. Szacujemy, że całkowity zakaz eksportu wprowadziły kraje, do których przed wystąpieniem grypy ptaków trafiało poniżej 10 proc. eksportu mięsa drobiowego z Polski. Eksport do części pozostałych krajów spoza UE jest utrudniony, gdyż nie można eksportować mięsa z niektórych województw lub powiatów. Co więcej, podobne problemy mają inne kraje UE. Wszystko to grozi znacznym niedostosowaniem poziomu produkcji do popytu i znacznymi wahaniami cen i dochodów. Szczególnie skomplikowana może być sytuacja niektórych producentów znajdujących się w strefach z ograniczeniami przemieszczania drobiu. W tym kontekście istotna jest współpraca odpowiednich służb, władz lokalnych oraz branży i jej najbliższego otoczenia oraz szybkie i zdecydowane działania w celu powstrzymania rozprzestrzeniania wirusa  - dodał Michał Koleśnikow. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • gea 2017-03-20 21:25:31
    Nigdy nie potwierdzono istnienia żadnego wirusa w sposób naukowy.
    Choroby wirusowe są wymysłem. Na ten temat wypowiada się niemiecki wirusolog Stefan Lanka.
    YT trzecia rewolucja w medycynie nowy paradygmat medyczny-sprawdź
  • Ryszard Jankowski 2017-03-18 09:40:15
    Branża drobiarska od wielu lat żywi zdrowym mięsem i jajami polski naród. W koszyku zakupów obywateli drób stanowi niewielki udział, a kolejne rządy z ich ministrami finansów nie kryją zadowolenia, że koszty żywności w Polsce nie rosną. Rosnąca produkcja drobiarska to także żródło dochodów rzadowych, dopływu dewiz, rosnącego zatrudnienia nie tylko na fermach ale zakładach ubojowych , transporcie, wytwórniach pasz. Trzeba jednak postawić pytanie jaką rolę w tym interesie spełnia Państwo, jej organy, śpiący minister i wątpliwa armia kontrolerów weterynaryjnych.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.77.30
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!