Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa, który śledził ceny skupu w spółdzielniach ogrodniczych, najbardziej poszły w górę ceny ogórków spod osłon. Ceny maksymalne wzrosły do 4 złotych za kilogram. Tak jest na Podkarpaciu. Ale także i w tym rejonie zanotowano najniższe ceny. Drugie miejsce ze stawką 3,80 zł zajmuje Podlasie i Małopolska.

Wzrost „zaliczyły” też pomidory spod osłon. Ale w tym przypadku podwyżka wynosi 15 groszy za kilogram. Pomidory najtańsze również na Podkarpaciu. Spółdzielnia w Tarnobrzegu skupuje kilogram po 2 złote. Najwięcej – 3,50 zł - płaci Nowy Sącz. Średnia krajowa to 2,80.

Nie inaczej jest z papryką. Ceny poszły w górę przeciętnie o 20 groszy za kilogram. Także i tu tendencja podobna. Najniższe ceny dostają producenci na Podkarpaciu, czyli 2 złote za kilogram czerwonej papryki. O złotówkę więcej wynoszą stawki w Wieruszowie w woj.łódzkim.

Kończy się skup fasolki szparagowej. Rozpiętość cen dość znaczna. Od 1,4 złotego oczywiście w Tarnobrzegu do 3,5 złotego również w tym samym województwie. Coraz mniej do punktów skupu trafia też śliwek. Średnia cena wynosi 1,38 złotego za kg.

A w zakładach przetwórczych prawie bez zmian, bo ruchy cenników w górę zaledwie o złotówkę są raczej trudno zauważalne. Takie „podwyżki” objęły rynek jabłek przemysłowych i marchwi skupowanej na plastry.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!