Wartość eksportu do innych krajów UE w porównaniu z ub.r. wzrosła o 4 proc., co związane było ze wzrostem produkcji. Nastąpił jednak niewielki spadek importu ze strony krajów unijnych.

Handel wieprzowiną między krajami UE w 2015 r. dotyczył około 5,5 mln ton mięsa, czyli mniej więcej takiej ilości, którą w ciągu roku produkuje największy unijny producent, czyli Niemcy.

Prawie 90 proc. wieprzowiny, sprzedawanej do innych krajów UE pochodzi od siedmiu największych eksporterów. Niemcy są nadal największym wewnątrzunijnym eksporterem i drogim importerem wieprzowiny. Kolejne miejsca wśród eksporterów zajmują: Hiszpania, Dania, Belgia, Holandia, Polska i Francja. W imporcie prym wiodą: Włochy, trzecia jest Polska, następnie Francja, Wielka Brytania, Czechy i Grecja.

W 2015 r. polski import wewnątrzunijny wieprzowiny w porównaniu z 2014 r. wzrósł o 9 proc. do 675,8 tys. ton., a eksport wewnątrzunijny o 18 proc. do 333,7 tys. ton.

 

  

Podobał się artykuł? Podziel się!