Jednak średnia wartość dostawy eksportowej tym czasie zmniejszyła się o 11 proc. w porównaniu z 2014 r., co oznacza, że ogólna wartość eksportu wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach 2015 r. spadła o 4 proc. do 1,19 mld euro.

Głównym rynkiem sprzedaży holenderskiej wieprzowiny pozostała UE. Sprzedaż na tym rynku wzrosła z 482,1 tys. ton w 2014 do 506,2 tys. ton w 2015 r. Najwięcej holenderskiej wieprzowiny w 2015 r.  kupiły Włochy – 107,8 tys. ton, Niemcy- 89,0 tys. ton, Grecja - 74,0 tys. ton i Wielka Brytania - 58,7 tys. ton.

Eksport do innych krajów wyniósł w 2015 r.  132,2 tys. ton, wobec 111,4 tys. ton w 2014 r. Największymi importerami były Chiny – 22,3 tys. ton, Japonia - 20,0 tys. ton i Korea Południowa - 14,1 tys. ton.

Wśród krajów kupujących w Holandii najwięcej żywca wieprzowego w 2015 r. były: Niemcy -161,5 tys. ton, Hiszpania – 11,6 tys. ton  i Belgia 9,8 tys. ton. Eksport holenderskiego żywca wieprzowego w 2015 r. spadł do 215,0 tys. ton, w porównaniu z 2014 r. gdy wyniósł 334,4 tys. ton.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!