W styczniu 2014 r. notowano dalszy wzrost cen produktów mlecznych, z wyjątkiem masła, które potaniało o ok. 3 proc. w stosunku do grudnia 2012 r. Najbardziej podrożał ser Cheddar - o prawie 15 proc.

Na rynku krajowym w ostatnich miesiącach 2013 r. nastąpiło przyspieszenie tempa wzrostu cen skupu mleka, co świadczy o rosnącym zapotrzebowaniu firm mleczarskich na surowiec, przy uzyskiwanych w eksporcie bardzo dobrych cenach przetworów mlecznych - podaje Instytut w swoim comiesięcznym raporcie.

W grudniu 2013 r. za 100 litrów mleka rolnicy otrzymywali przeciętnie ok. 153,93 zł, tj. o 2,6 proc. więcej niż miesiąc wcześniej i 22,4 proc. więcej niż przed rokiem. Średnia cena skupu mleka w 2013 r. wyniosła 133,51 zł za 100 litrów i była o ok. 12 proc. wyższa niż w 2012 r. Według Komisji Europejskiej w listopadzie 2013 r. cena mleka w Polsce była o 10 proc. niższa od średniej ceny w UE-15, lecz o ok. 2 proc. wyższa niż w UE-12.

W handlu detalicznym przetwory mleczne podrożały średnio o 0,6 proc. w skali miesiąca. W stosunku do grudnia 2012 r. ceny nabiału wzrosły o 4,7 proc., a masła o 10,2 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!