W mniej niż dziesięć lat eksport wołowiny z Indii wzrósł z 0,6 do 2 mln ton w 2014 r. Dzieje się to dzięki 109 milionowemu pogłowiu bawołów wodnych, czyli ponad połowie jego światowej populacji. Oficjalnie Indie nie eksportują ani kilograma wołowiny, ale mięso bawole zaliczane jest również do mięsa wołowego. Importowane jest ono przede wszystkim przez kraje arabskie, kraje Azji Południowej i kraje afrykańskie.

Indie są również światowym liderem w produkcji mleka. Roczna produkcja sięga ponad 150 mln ton, z czego połowa to mleko krowie z 45 mln krów, a reszta to mleko bawolic. Średnio indyjska krowa daje 1300 kg mleka rocznie.

Łączna produkcja mleka w UE jest tylko o ponad 10 mln ton większa niż w Indiach. Według szacunków FAO do 2025 roku produkcja mleka w Indiach będzie większa niż w UE.