W najszybszym tempie spadają ceny cebuli obieranej. Według danych opublikowanych w ubiegłym tygodniu przez Ministerstwo Rolnictwa w dniach 10-11 października br. zakłady przetwórcze płaciły średnio za kilogram cebuli obieranej 0,60 PLN (loco zakład), tj. o 0,04 PLN mniej niż w poprzednim tygodniu, a także o 0,07 PLN mniej niż 2 tygodnie wcześniej.

W tym samym okresie zmniejszały się również ceny kalafiorów, marchwi na kostkę czy też kapusty białej, jednak tu spadek był nieco łagodniejszy. Przyczyną spadków cen w ostatnich tygodniach jest bez wątpienia zwiększająca się podaż na rynku wynikająca z trwających zbiorów warzyw. Tendencja ta nie powinna trwać jednak długo, gdyż po ich zakończeniu ceny prawdopodobnie zaczną rosnąć. Trudno jednakże stwierdzić do jakiego poziomu nastąpi wzrost. Z jednej strony mówi się o słabej podaży na krajowym rynku (dane GUS), z drugiej o stosunkowo dobrych zbiorach warzyw w innych krajach europejskich (między innymi Ukrainie czy Rosji), które mogą ograniczać zwiększanie się cen, wynika z analizy BGŻ.

Obecnie ceny wszystkich warzyw są relatywnie niskie. Producenci warzyw takich jak cebula czy kapusta biała mogą mówić jednak o wyjątkowo złej sytuacji. Ceny tych warzyw zanotowały spadki nie tylko w odniesieniu do roku poprzedniego, ale ich obecny poziom jest nawet niższy niz w 2009
roku, kiedy ich podaż na rynku była zdecydowanie większa.

Na pewno na niskich tegorocznych cenach warzyw skorzystają ich przetwórcy. W przeciwieństwie do sytuacji po stronie producentów surowca, tu aż tak znacznych spadków się nie notuje, a ceny niektórych przetworów warzywnych nawet wzrosły w porównaniu do roku poprzedniego. Dla przykładu
średnia cena zbytu mrożonych kalafiorów w sierpniu br. (dane IERiGŻ -PIB) wynosiła 3,93 PLN/kg i była o 11 proc. wyższa w porównaniu do sierpnia 2010 roku. W analogicznym okresie wzrosły również ceny zbytu mrożonych mieszanek warzywnych - o 4 proc. do poziomu 3,42 PLN/kg.