PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jedzenie jaj może redukować ryzyko udaru

Jedzenie jaj może redukować ryzyko udaru Jak wskazują badania opublikowane w Journal Of American College of Nutrition, jedzenie jednego jaja dziennie może zmniejszać ryzyko udaru mózgu; Fot. pixabay.com

Autor: JK

Dodano: 04-11-2016 11:48

Tagi:

Jak wskazują badania opublikowane w Journal Of American College of Nutrition, jedzenie jednego jaja dziennie może zmniejszać ryzyko udaru mózgu.



Ryzyko udaru zmniejsza się o 12 proc., przy braku wpływu na występowanie choroby wieńcowej.

Badania zostały przeprowadzone w latach 1982-2015. Relacje między spożyciem jaj a chorobą niedokrwienna serca badano na 276 tys. osób, udarem mózgu na 308 tys. osób.

Badacze uważają, że działanie jaj może być spowodowane przeciwutleniaczami zawartymi w nich, które zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny.

Jaja działają także na obniżenie ciśnienia krwi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Ixi 2016-11-04 20:36:12
    Ale klamstwa.Moi tesciowie maja kurnik,jedza jaja codziennie pod rozna postacia.Oboje maja wysokie cisnienie a tesciowa jest po kilku malych udarach
  • Kalina 2016-11-04 15:50:31
    No pewnie, to możliwe, ale trzeba też pamiętać o żywieniu kur. Dzięki Klubowi SuperHodowcy moje kury mają się dobrze ;)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.85.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!