Komisja Europejska ogłosiła, że spadek wynika głównie ze wysokości eksportu do Chin, który zmniejszył się o 22 proc. do poziomu 122,4 tys. ton. Jednak pomimo tego Chiny pozostały najważniejszym kupującym wieprzowinę z UE.

Niższy eksport wieprzowiny do Chin został w dużej mierze zrównoważony zwiększonymi dostawami do innych krajów trzecich. Eksport do Japonii wzrósł o 17 proc. do około 36 tys. ton, a do Korei Południowej o 29 proc. do 31,7 tys. ton. W styczniu 2018 r. Filipiny zakupiły około 20,3 tys. ton wieprzowiny, o 17 proc. więcej niż w roku poprzednim. Eksport do USA osiągnął 14,5 tys. ton. Natomiast eksport do Hongkongu spadł o 29 proc. do 20,4 tys. ton.

Największym producentem wieprzowiny w UE w 2017 r. były Niemcy, które przyczyniły się do 23 proc. całkowitej produkcji wynoszącej 23,3 mln ton. Hiszpania zajęła drugie miejsce z 18 proc. udziałem. Francja i Polska miały udziały po 9 proc., a następnie 7 proc. Danii, a Włochy i Holandia po 6 proc.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!