PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE o produkcji rolniczej w UE w sezonie 2018/2019

KE o produkcji rolniczej w UE w sezonie 2018/2019 Fot. Shutterstock

Autor: JK

Dodano: 10-07-2018 08:15

Tagi:

Według najnowszego raportu krótkoterminowego KE, ze względu na susze w czasie późnej wiosny w różnych regionach UE, spadła produkcja wielu produktów rolniczych.



W sprawozdaniu podkreślono, że całkowita produkcja zbóż w UE sezonie 2018/2019 ma wynieść 299,3 mln ton, czyli o 2,5 proc. mniej niż w sezonie  2017/2018. Przewiduje się, że produkcja miękkich i twardych pszenicy spadnie odpowiednio o 3 i 5 proc. w porównaniu z ubiegłym sezonem. Jeśli chodzi o kukurydzę, to jest jeszcze a wcześnie, by przewidzieć jej zbiory, ale wzrost powierzchni sugeruje, że zbiory w sezonie 2018/2019 po raz trzeci z rzędu mogą być zbliżone do 64 mln ton.

Niemniej jednak europejskie i światowe zapasy zbóż są obfite i pomimo silnego globalnego popytu jest za wcześnie by przewidzieć znaczny wzrost cen światowych.

Produkcja nasion oleistych w UE powinna spaść o 4,6 proc. w porównaniu do rekordowych zbiorów z ubiegłego roku, prognozowanych na 33,3 mln ton w 2018 roku.

Po raz pierwszy objęta tym sprawozdaniem produkcja pomidorów w UE spadnie z 18,5 mln ton w 2017 r. do 17,1 mln ton w 2018 r. Podobnie produkcja brzoskwiń i nektarynek w UE powinna zmniejszyć się do 3,8 mln w 2018 r. w porównaniu do 4,3 mln ton w 2017 roku.

Produkcja cukru w ​​UE nadal wzrasta, a jej oczekiwany poziom wyniesie 2,6 mln ton w sezonie 2018/2019 r., w porównaniu 2,2 mln ton w sezonie 2017/2018 r.

Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, wzrost produkcji mleka w UE został zahamowany. Oczekuje się, jednak, że wzrośnie z 165,6 mln ton w 2017 roku do 167,2 mln ton w 2018 roku.

Produkcja mięsa wynosząca w UE 47,1 mln w 2017 r. powinna wzrosnąć z do 47,7 mln w 2018 r., co doprowadzi do niewielkiego wzrostu konsumpcji. Produkcja wołowiny utrzymuje niewielki trend wzrostowy. Jeśli chodzi o wieprzowinę, podaż rośnie, podczas gdy eksport stara się za nią nadążać, co prowadzi do obniżenia cen. W przypadku drobiu import jest niższy w miarę spadku podaży w Brazylii, za to utrzymuje się wzrost cen w miarę spadku produkcji w UE.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.239.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!