Fale upałów i susza w niektórych krajach, a w szczególności w Hiszpanii będzie prawdopodobnie oznaczać, że produkcja zbóż w sezonie 2017/2018 mimo wzrostu o 3,4 mln ton do 298 mln ton będzie drugi rok poniżej średniej.

Mała produkcja zbóż wpłynie na eksport z UE i zmniejszenie zapasów, ale wystarczająca produkcja światowa sprawi, że nie można oczekiwać wzrostu cen.

Produkcja roślin oleistych i białkowych po dwóch latach mniejszej niż zazwyczaj produkcji wzrośnie do normalnego poziomu wynoszącego 38 mln ton (o 8 proc. większego niż w poprzednim roku). Stać się to ma w związku ze wzrostem powierzchni upraw do rekordowej wartości 13,7 mln ha oraz wysokim plonom rzepaku na skutek sprzyjającej pogody.

Pierwszy rok bez kwotowania produkcji cukru spowodował znaczny wzrost powierzchni uprawy buraków cukrowych. Produkcja cukru w sezonie 2017/2018 prognozowana jest na 20,1 mln ton, czyli o 20 proc. powyżej produkcji w sezonie 2016/2017 i 3 proc. powyżej produkcji w sezonie 2014/2015.

W produkcji mleka oczekiwany jest niewielki wzrost przy stałym popycie na tłuszcz mleczny.

Eksport mięsa  UE ma być wysoki, choć w przypadku wieprzowiny przewidywanie jest jego spadek będący rezultatem niższej produkcji i spadku cen.

Podobał się artykuł? Podziel się!