PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE: O unijnych rynkach rolnych w 2019 r.

KE: O unijnych rynkach rolnych w 2019 r. Fot. pixabay.com

Według Komisji Europejskiej wraz ze wzrostem produkcji i popytu, eksport oliwy z Unii ma osiągnąć rekordowy poziom w sezonie 2018/2019, oczekuje się, też, że produkcja zbóż wwspólnocie poprawi się w tym samym okresie. Mówi o tym najnowsze sprawozdanie na temat krótkoterminowych prognoz wyników dla unijnych rynków rolnych.



Głównie ze względu na znaczny wzrost hiszpańskiej produkcji oliwy z oliwek (do 1,7 mln ton, czyli drugiej najwyższej ilości od 2003 r.) oczekuje się, że produkcja w UE wzrośnie o 2,9 proc w sezonie 2018/2019. Rosnący światowy popyt i mniejsza podaż z krajów spoza UE powinny doprowadzić do wzrostu eksportu UE o 11 proc. do 625 tys. ton.

Oczekuje się, że produkcja mleka wzrośnie o 0,7 proc. w 2019 r., wobec 167,4 mln ton w 2018 r. Ser jest najczęściej spożywanym produktem mlecznym na rynku UE i oczekuje się, że jego produkcja wzrośnie w 2019 r., o 0,5 proc. Eksport sera w 2019 r., poza UE ma wzrosnąć o 1 proc. Przyczyniając się do wzrostu jego produkcji o 0,8 proc - osiągając 10 705 mln ton wobec 10 624 mln ton w 2018 r.

W sezonie 2019/220 r. oczekiwana produkcja zbóż w UE ma wzrosnąć po poprzednich zbiorach, na które negatywny wpływ miały niekorzystne warunki klimatyczne. Prognozuje się ją na 307,5 mln ton, w porównaniu z 290,5 mln ton w sezonie 2018/2019. Spodziewany jest nieznaczny wzrost całkowitej powierzchni uprawy zbóż w 2019 r. w UE do 55,8 mln ha., w porównaniu do 55,1 mln ha w 2018 r. Wciąż będzie to o 1 proc. poniżej średniej pięcioletniej.

Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, produkcję cukru w sezonie 2018/2019 szacuje się na 17,6 mln ton, o 17 proc. mniej niż w sezonie 2017/2018. Eksport cukru z UE oczekiwany jest na poziomie 1,7 mln ton.

Ubiegłoroczna susza doprowadziła z powodu niedoboru pasz i wczesnego uboju krów do spadku produkcji wołowiny w 2018 r. Spowodowało to też w 2019 r. spadek liczebności stad krów o 1,3 proc. Produkcja wołowiny w 2019 r ma spaść do 8,1 mln ton z 8,2 mln ton w 2018 r. Konsumpcja wołowiny w UE również powinna zmniejszyć się w 2019 r. z 11 kg do 10,8 kg na osobę, przede wszystkim z powodu niższej podaży.

W 2018 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 5 proc. dzięki korzystnym warunkom na rynku międzynarodowym i wyższym cenom. Jednak w 2019 r. prognozowany wzrost produkcji będzie bardziej umiarkowany i wyniesie 2 proc. Jeśli chodzi o wieprzowinę, w 2019 r. ceny rosną wraz ze wzrostem podaży. Ponadto perspektywy eksportowe ulegają poprawie, dotyczy to zwłaszcza Chin.

Podaż mięsa owiec i kóz w UE zmniejszyła się w 2018 r. o 1 proc. i jest szacowana na 915 tys. ton. Oczekuje się, że w roku 2019 spadnie o 1 proc. do 906 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.87.147.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.