W porównaniu ze średnią z lat 2007-11 za kurczęta uzyskiwano o 7% więcej. W ciągu ostatniego miesiąca w największym stopniu kurczęta podrożały we Włoszech (+8%) i Portugalii (+6%).

Spadek cen zanotowano jedynie w 7 państwach członkowskich - w Grecji (-6%) oraz nieznacznie w Szwecji, Czechach, Danii, Słowacji, na Litwie i Malcie. W Polsce ceny wzrosły o 1,5% do 141,2 EUR/100 kg.

Polskie kurczęta, obok brytyjskich, pozostały jednak nadal najtańsze w całym ugrupowaniu (ok. 75% średniej ceny unijnej).

Najwyższy poziom cen kurcząt miał miejsce w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (250-253 EUR/100 kg).

W pierwszym tygodniu czerwca br. kurczęta podrożały średnio w UE o 1,1% do ok. 191 EUR/100 kg. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano na Węgrzech (+12,3%) i w Polsce (+7,5%). Na utrzymywanie się cen kurcząt na wysokim poziomie wpływa zwiększony popyt wewnętrzny stymulowany trwającymi obecnie Mistrzostwami Europy w Piłce Nożnej, a także rosnący eksport i wysokie ceny wieprzowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!