Prognoza mówi, że w 2025 r. produkcja wieprzowiny wzrośnie o mniej niż 2 proc. do 23,8 mln ton.

Ceny wieprzowiny powinny pozostać na niższym poziomie niż w 2013 r., choć są też prawdopodobne okresy niskich i wysokich cen do 2025 r.

Konsumpcja wieprzowiny pomimo wzrostu ludności w UE będzie spadać. O ile w 2015 wynosiła ona 32,6 kg na osobę, to do w 2025 r. powinna spaść do 31,8 kg.

Do 2025 r. eksport wieprzowiny z UE, wynoszący obecnie 2,6 mln ton w wadze poubojowej, powinien wzrosnąć o 25 proc.

Raport KE zakłada też, że w ciągu dziesięciu lat utrzyma się minimalny import wieprzowiny.

Opracowanie zostało jednak sporządzone bez prognoz wpływów umów o wolnym handlu, które nie zostały jeszcze uzgodnione. Dotyczy to zwłaszcza porozumienia TTIP.

Podobał się artykuł? Podziel się!