
W raporcie przedstawiono prognozy dla europejskich rynków rolnych na lata 2018-2030 dla szerokiej gamy produktów rolno-spożywczych, w tym mięsa, roślin uprawnych, mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw. Uwzględniono również ewolucję dochodu z działalności rolniczej i aspekty środowiskowe rolnictwa UE. Ponadto w tym roku uwaga poświęcona sektorowi ekologicznemu każdego rynku została zawarta w sekcji "A co z substancjami organicznymi?".
Uwzględniono też wpływ zachowań konsumentów na rynki. Na przykład konsument będzie bardziej świadomy odnośnie swojej żywności, jej pozyskiwania i jej wpływu na środowisko i zmianę klimatu. Dla producentów będzie to skutkować wyższymi kosztami produkcji, ale będzie także okazją do różnicowania ich produktów, dodawania wartości przy jednoczesnym zmniejszeniu negatywnego wpływu na klimat i środowisko. Zostanie to odzwierciedlone w alternatywnych systemach produkcji, takich jak produkty lokalne, ekologiczne lub inne certyfikowane produkty, na które zapotrzebowanie jest coraz większe.
Raport przewiduje spadek całkowitej powierzchni gruntów rolnych w UE, choć w wolniejszym tempie niż w ostatniej dekadzie, z 178 mln ha w 2018 r. do 176 mln ha w 2030 r. Zgodnie z tym trendem zbiory głównych gatunków zbóż i trwałe użytki zielone do 2030 r. będą się dalej zmniejszać. Natomiast powierzchnia gruntów rolnych przeznaczonych na produkcję pasz lekko wzrośnie, osiągając 22 mln ha w 2030 r.
Prognozy dotyczące roślin uprawnych
W przypadku sektora cukru inicjatywy zdrowotne i preferencje konsumentów doprowadzą do spadku konsumpcji w UE o 5 proc. Oczekuje się, że do 2030 r. produkcja cukru w UE wyniesie 19,3 mln ton, w porównaniu z 18,6 mln ton w 2018 r.
Na rynku zbóż, oczekuje się, że produkcja będzie nadal rosnąć i osiągnie poziom 325 mln ton do 2030 r. (W porównaniu do 284 mln ton w 2018 r.). Wzrost ten będzie napędzany większym wykorzystaniem przemysłowym zbóż, niewielkim wzrostem popytu na paszę i perspektywami eksportowymi.
Jeśli chodzi o nasiona oleiste, nie przewiduje się dalszego wzrostu w obszarze upraw rzepaku ze względu na możliwości i ograniczenia polityki w zakresie biopaliw po roku 2020. Ponadto popyt na rośliny wysokobiałkowe będzie nadal silny zarówno dla wykorzystania paszowego, jak i konsumpcyjnego. Jednak rośliny białkowe stanowią jedynie 1,4 proc. całkowitej powierzchni upraw.
Prognozy dla mleka i produktów mlecznych
W okresie objętym prognozą wzrost liczby ludności i dochodów wpłynie na wzrost konsumpcji produktów mlecznych i globalnego popytu na import. Do 2030 r. UE mogłaby zaspokoić niemal 35 proc. światowego popytu, koncentrując się na produktach o wartości dodanej (oznaczeniach ekologicznych, geograficznych itp.).
Oczekuje się, że eksport produktów mlecznych w UE wzrośnie średnio o około 330 tys. ton ekwiwalentu mleka rocznie. Jeśli chodzi o rynek UE, potrzeba będzie blisko 900 tys. ton dodatkowego mleka rocznie, aby zaspokoić wzrost popytu w przypadku tradycyjnych produktów mlecznych, przede wszystkim sera. Produkcja mleka w UE powinna osiągnąć umiarkowanie wzrastać w okresie 2018-2030, średnio o 0,8 proc. rocznie.
Prognozy dla rynku mięsa
Do 2030 r. na unijny rynek mięsa będą wpływać zmiany preferencji konsumentów, potencjał eksportowy i rentowność. Ogólna konsumpcja mięsa w UE spadnie, z 69,3 kg na mieszkańca w 2018 r. do 68,6 kg w 2030 r.
Produkcja mięsa wołowego w UE szacowana jest na 8,2 mln ton w 2018 roku. Oczekuje się jednak, że produkcja spadnie, na co wpływ będzie mieć mniejsze pogłowie, niska rentowność i malejący popyt. Jeśli chodzi o mięso owcze i kozie, dzięki wyższym dochodom producentów, utrzymaniu wsparcia powiązanego z produkcją i popytowi krajowemu, produkcja wzrośnie w latach 2018-2030, osiągając w 2030 r. 950 tys. ton w porównaniu do 903 tys. ton w 2018 r.
Konsumpcja mięsa wieprzowego w UE zmniejszy się z 32,5 kg na mieszkańca w 2018 r. do 31,7 kg w 2030 r. Spadek ten zostanie zrekompensowany wyższym eksportem, przy światowym popycie importowym, który będzie nadal rósł w tempie 0,7 proc. rocznie w latach 2018-2030.
Drób jest jedynym mięsem, które odnotuje silny wzrost produkcji i konsumpcji w UE. do 2030 r. Produkcja UE powinna osiągnąć 15,5 mln ton, w porównaniu z 14,2 mln ton w 2018 r. Wzrośnie również popyt światowy, co będzie oznaczać wzrost eksportu UE.
Wino, owoce i warzywa
Jeśli chodzi o sektor wina, oczekuje się, że całkowita produkcja i spożycie w UE ulegną stabilizacji. W okresie prognozy przewiduje się nieznaczne zmniejszenie spożycia z 26 litrów na mieszkańca średnio w sezonie 2018/2019 r. do 25,3 litrów w 2030 r. Jeśli chodzi o wywóz, UE powinna utrzymać stały wzrost eksportu, napędzany głównie winami z oznaczeniami geograficznymi i musującymi.
W sektorze owoców i warzyw produkcja jabłek powinna się ustabilizować, z 12,7 mln ton w sezonie 2018/2019 r. do 12,4 mln ton w 2030 r., ze względu na zmniejszenie obszaru produkcji w połączeniu ze wzrostem plonów
Ostatecznie oczekuje się, że produkcja świeżych pomidorów pozostanie stabilna, pomimo rosnących plonów napędzanych dłuższymi sezonami wegetacji (z 7 mln ton w 2018 r. do 6,8 mln ton w 2030 r.).
Prognozy dotyczące dochodów z działalności rolniczej
Raport, oparty na ewolucji rynków, daje przegląd tego, w jaki sposób dochody rolników będą ewoluować w okresie objętym prognozą. Analiza pokazuje stabilizację dochodu rolniczego na gospodarstwo w całym okresie prognozy. Można to wyjaśnić znacznym wzrostem produkcji rolnej (+ 17 proc. w całym okresie) przy jednoczesnym podobnym wzroście kosztów produkcji, głównie z powodu wyższych cen energii i silniejszej amortyzacji. Ponadto istotną rolę odgrywa także spadek zatrudnienia spowodowany zmianami strukturalnymi.
Prognozy dotyczące aspektów środowiskowych
Wyniki analizy rynku zostały również uwzględnione w ocenie ich wpływu na niektóre wskaźniki klimatyczne i środowiskowe. Na przykład zmiany w sektorze produkcji zwierzęcej będą głównym czynnikiem emisji. Dlatego przewidywany spadek liczby zwierząt gospodarskich w UE do 2030 r. przyczyni się do zmniejszenia emisji. Jednak wyższa produkcja roślinna i stosowanie nawozów będą prowadzić do wzrostu emisji. Dzięki temu emisje gazów cieplarnianych pozostaną na tym samym poziomie, co w 2012 r., Natomiast emisje amoniaku spadną o 9 proc
Jeśli chodzi o azot, przewidywane straty azotu do wody w UE będą o 8 proc. niższe niż w 2012 r. W odniesieniu do różnorodności biologicznej roślin, potencjalne gatunki roślin w UE w latach 2012-2018 nie zmieniają się znacznie.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)