PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

KE: Raport „Perspektywy rolnictwa w UE w latach 2018-2030”

KE: Raport „Perspektywy rolnictwa w UE w latach 2018-2030” Fot.pixabay.com

Autor: JK

Dodano: 07-12-2018 10:54

Tagi:

W raporcie przedstawiono prognozy dla europejskich rynków rolnych na lata 2018-2030 dla szerokiej gamy produktów rolno-spożywczych, w tym mięsa, roślin uprawnych, mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw. Uwzględniono również ewolucję dochodu z działalności rolniczej i aspekty środowiskowe rolnictwa UE. Ponadto w tym roku uwaga poświęcona sektorowi ekologicznemu każdego rynku została zawarta w sekcji "A co z substancjami organicznymi?".



Uwzględniono też wpływ zachowań konsumentów na  rynki. Na przykład konsument będzie bardziej świadomy odnośnie swojej żywności, jej pozyskiwania i jej wpływu na środowisko i zmianę klimatu. Dla producentów będzie to skutkować wyższymi kosztami produkcji, ale będzie także okazją do różnicowania ich produktów, dodawania wartości przy jednoczesnym zmniejszeniu negatywnego wpływu na klimat i środowisko. Zostanie to odzwierciedlone w alternatywnych systemach produkcji, takich jak produkty lokalne, ekologiczne lub inne certyfikowane produkty, na które zapotrzebowanie jest coraz większe.

Raport przewiduje spadek całkowitej powierzchni gruntów rolnych w UE, choć w wolniejszym tempie niż w ostatniej dekadzie, z 178 mln ha w 2018 r. do 176 mln ha w 2030 r. Zgodnie z tym trendem zbiory głównych gatunków zbóż i trwałe użytki zielone do 2030 r. będą się dalej zmniejszać. Natomiast powierzchnia gruntów rolnych przeznaczonych na produkcję pasz lekko wzrośnie, osiągając 22 mln ha w 2030 r.

Prognozy dotyczące roślin uprawnych

W przypadku sektora cukru inicjatywy zdrowotne i preferencje konsumentów doprowadzą do spadku konsumpcji w UE o 5 proc. Oczekuje się, że do 2030 r. produkcja cukru w ​​UE wyniesie 19,3 mln ton, w porównaniu z 18,6 mln ton w 2018 r.

Na rynku zbóż, oczekuje się, że produkcja będzie nadal rosnąć i osiągnie poziom 325 mln ton do 2030 r. (W porównaniu do 284 mln ton w 2018 r.). Wzrost ten będzie napędzany większym wykorzystaniem przemysłowym zbóż, niewielkim wzrostem popytu na paszę i perspektywami eksportowymi.

Jeśli chodzi o nasiona oleiste, nie przewiduje się dalszego wzrostu w obszarze upraw rzepaku ze względu na możliwości i ograniczenia polityki w zakresie biopaliw po roku 2020. Ponadto popyt na rośliny wysokobiałkowe będzie nadal silny zarówno dla wykorzystania paszowego, jak i konsumpcyjnego. Jednak rośliny białkowe stanowią jedynie 1,4 proc. całkowitej powierzchni upraw.

 

Prognozy dla mleka i produktów mlecznych

W okresie objętym prognozą wzrost liczby ludności i dochodów wpłynie na wzrost konsumpcji produktów mlecznych i globalnego popytu na import. Do 2030 r. UE mogłaby zaspokoić niemal 35 proc. światowego popytu, koncentrując się na produktach o wartości dodanej (oznaczeniach ekologicznych, geograficznych itp.).

Oczekuje się, że eksport produktów mlecznych w UE wzrośnie średnio o około 330 tys. ton ekwiwalentu mleka rocznie. Jeśli chodzi o rynek UE, potrzeba będzie blisko 900 tys. ton dodatkowego mleka rocznie, aby zaspokoić wzrost popytu w przypadku tradycyjnych produktów mlecznych, przede wszystkim sera. Produkcja mleka w UE powinna osiągnąć umiarkowanie wzrastać w okresie 2018-2030, średnio o 0,8 proc. rocznie.

Prognozy dla rynku mięsa

Do 2030 r. na unijny rynek mięsa będą wpływać zmiany preferencji konsumentów, potencjał eksportowy i rentowność. Ogólna konsumpcja mięsa w UE spadnie, z 69,3 kg na mieszkańca w 2018 r. do 68,6 kg w 2030 r.

Produkcja mięsa wołowego w UE szacowana jest na 8,2 mln ton w 2018 roku. Oczekuje się jednak, że produkcja spadnie, na co wpływ będzie mieć mniejsze pogłowie, niska rentowność i malejący popyt. Jeśli chodzi o mięso owcze i kozie, dzięki wyższym dochodom producentów, utrzymaniu wsparcia powiązanego z produkcją i popytowi krajowemu, produkcja wzrośnie w latach 2018-2030, osiągając w 2030 r. 950 tys. ton w porównaniu do 903 tys. ton w 2018 r.

Konsumpcja mięsa wieprzowego w UE zmniejszy się z 32,5 kg na mieszkańca w 2018 r. do 31,7 kg w 2030 r. Spadek ten zostanie zrekompensowany wyższym eksportem, przy światowym popycie importowym, który będzie nadal rósł w tempie 0,7 proc. rocznie w latach 2018-2030.

Drób jest jedynym mięsem, które odnotuje silny wzrost produkcji i konsumpcji w UE. do 2030 r. Produkcja UE powinna osiągnąć 15,5 mln ton, w porównaniu z 14,2 mln ton w 2018 r. Wzrośnie również popyt światowy, co będzie oznaczać wzrost eksportu UE.

Wino, owoce i warzywa

Jeśli chodzi o sektor wina, oczekuje się, że całkowita produkcja i spożycie w UE ulegną stabilizacji. W okresie prognozy przewiduje się nieznaczne zmniejszenie spożycia z 26 litrów na mieszkańca średnio w sezonie 2018/2019 r. do 25,3 litrów w 2030 r. Jeśli chodzi o wywóz, UE powinna utrzymać stały wzrost eksportu, napędzany głównie winami z oznaczeniami geograficznymi i musującymi.

W sektorze owoców i warzyw produkcja jabłek powinna się ustabilizować, z 12,7 mln ton w sezonie 2018/2019 r. do 12,4 mln ton w 2030 r., ze względu na zmniejszenie obszaru produkcji w połączeniu ze wzrostem plonów

Ostatecznie oczekuje się, że produkcja świeżych pomidorów pozostanie stabilna, pomimo rosnących plonów napędzanych dłuższymi sezonami wegetacji (z 7 mln ton w 2018 r. do 6,8 mln ton w 2030 r.).

Prognozy dotyczące dochodów z działalności rolniczej

Raport, oparty na ewolucji rynków, daje przegląd tego, w jaki sposób dochody rolników będą ewoluować w okresie objętym prognozą. Analiza pokazuje stabilizację dochodu rolniczego na gospodarstwo w całym okresie prognozy. Można to wyjaśnić znacznym wzrostem produkcji rolnej (+ 17 proc. w całym okresie) przy jednoczesnym podobnym wzroście kosztów produkcji, głównie z powodu wyższych cen energii i silniejszej amortyzacji. Ponadto istotną rolę odgrywa także spadek zatrudnienia spowodowany zmianami strukturalnymi.

Prognozy dotyczące aspektów środowiskowych

Wyniki analizy rynku zostały również uwzględnione w ocenie ich wpływu na niektóre wskaźniki klimatyczne i środowiskowe. Na przykład zmiany w sektorze produkcji zwierzęcej będą głównym czynnikiem emisji. Dlatego przewidywany spadek liczby zwierząt gospodarskich w UE do 2030 r. przyczyni się do zmniejszenia emisji. Jednak wyższa produkcja roślinna i stosowanie nawozów będą prowadzić do wzrostu emisji. Dzięki temu emisje gazów cieplarnianych pozostaną na tym samym poziomie, co w 2012 r., Natomiast emisje amoniaku spadną o 9 proc

Jeśli chodzi o azot, przewidywane straty azotu do wody w UE będą o 8 proc. niższe niż w 2012 r. W odniesieniu do różnorodności biologicznej roślin, potencjalne gatunki roślin w UE w latach 2012-2018 nie zmieniają się znacznie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 77.254.177.165
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!