Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) zmniejszyła swoją prognozę światowego deficytu cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) o 5 proc. z 6,19 do 5,869 mln ton. Jednocześnie podniosła o 11 proc. szacunek niedoboru cukru dla sezonu 2015/16 z 4,83 do 5,359 mln ton.

W sezonie 2016/17 produkcja cukru na świecie została oszacowana na około 168 mln ton, zużycie na około 174 mln ton. Według ISO spadną zapasy do 76 mln ton, co będzie stanowić 43 proc. światowego zużycia. Dlatego w sezonie 2017/18 deficyt ma zniknąć, a niskie zapasy będą wspierać ceny cukru, poinformowało FAMMU/FAPA za Reuters.

Inne firmy analityczne w swoich prognozach dla sezonu 2017/18 zakładają niewielką nadwyżkę produkcyjną do 2,25 mln t. Sezon 2016/17 oraz 2015/16 tak jak ISO wskazują na deficytowy.