W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) światowy deficyt cukru ma wynieść 4,86 mln t. Wcześniejszy szacunek zakładał, że bieżąca produkcja będzie niższa od bieżącego zużycia o 5,26 mln t.

Prognoza dla sezonu 2016/16 została obniżona z -7,8 do -7,2 mln ton. Powodem weryfikacji wysokości deficytu są lepsze niż oczekiwano, wyniki kampanii cukrowniczej w Brazylii. Platts Kingsman zakłada, że sucha pogoda w rejonie środkowo-południowym kraju, gdzie zbiera się 90 proc. trzciny cukrowej w Brazylii, poprawi jakość surowca. Do cukrowni ma też trafiać więcej trzciny niż w poprzednich sezonach.

Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana szacunków deficytu wynosi 4,83 mln t. Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja ma być wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wynosi 3,7 mln t, poinformowało FAMMU/FAPA za Reuters.

Podobał się artykuł? Podziel się!