PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Krowy w klasie O3 po 3,7 euro/kg

Autor: farmer.pl/FAMMU/FAPA

Dodano: 12-10-2012 14:04

Ilość ubojów bydła spada we Francji. Niższa podaż mięsa oznacza wyższe ceny wołowiny.



W sierpniu br. liczba ubojów bydła na rynku francuskim obniżyła się o 10%. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy podaż krów spadła aż o 8%, przyczyniając się do 4% spadku produkcji - informuje FAMMU/FAPA.

Obniżyła się także produkcja młodego bydła, o około 68 tys. sztuk (o 10%), natomiast produkcja cieląt zmniejszyła się o 2% lub 22,9 tys. sztuk. Mniejsza podaż bydła w sierpniu br. wpłynęła na kontynuację wzrostowego trendu cen żywca wołowego.

Średnia cena krów w klasie O3 dla tego okresu osiągnęła poziom 3,70 EUR/kg, tj. była o 0,60 EUR/kg wyższa niż przed rokiem.

Średnia cena młodych byków wyniosła 3,95 EUR/kg, przewyższając cenę z sierpnia 2011 roku o 0,54 EUR/kg.

Ocenę wartości rzeźnej tusz wołowych określa wspólnotowy system poubojowej klasyfikacji tusz wołowych EUROP. W systemie tym wyodrębniono klasy uformowania E, U, R, O i P oraz klasy otłuszczenia 1, 2, 3, 4 i 5.

W pierwszych siedmiu miesiącach br. eksport bydła rzeźnego z Francji zwiększył się o 20% w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku. Był to wynik rosnącego popytu płynącego z nowych rynków zbytu, przede wszystkim z Turcji (85% udział w handlu).

W lipcu br. za sprawą ograniczonej podaży, eksport cieląt z Francji do Włoch obniżył się o 17%.

Ceny tych zwierząt w sierpniu br. wykazywały jednak stabilizację, wynosząc 2,98 EUR/kg. W lipcu br. Francja wyeksportowała 20,8 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 16% mniej niż przed rokiem. Mniej wołowiny trafiło do trzech czołowych odbiorców wołowiny z Francji, tj. do Włoch (-4%), Grecji (-16%) i do Niemiec (-21%).

Z drugiej strony import tego gatunku mięsa do Francji zwiększył się o 8% do 28,9 tys. ton. Spożycie mięsa wołowego obniżyło się o 3% w porównaniu z okresem lipiec/sierpień 2011 roku. Do spadku przyczynił się około 5% wzrost cen detalicznych wołowiny. Tym niemniej dynamika spadku spożycia mięsa wołowego w pierwszych ośmiu miesiącach 2012 roku była nieco mniejsza, i wyniosła 1,5%.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.59.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!