PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mazowieckie rolnictwo w 2017 r.

Mazowieckie rolnictwo w 2017 r.  Fot.pixabay.com

Autor: farmer.pl

Dodano: 21-06-2018 14:28

Tagi:

Według Mazowieckiego Ośrodka Badań Regionalnych Urzędu Statystycznego w Warszawie, w czerwcu 2017 r. w województwie mazowieckim było 215,1 tys. gospodarstw rolnych o łącznej powierzchni 2244,5 tys. ha. W porównaniu z 2016 r. zwiększyła się zarówno ogólna powierzchnia gospodarstw, jak i powierzchnia użytków rolnych. W grudniu 2017 r. odnotowano wzrost w skali roku liczebności stada bydła i trzody chlewnej, natomiast spadek liczby owiec.



W 2017 r. ogólna powierzchnia gospodarstw rolnych, których użytkownicy mieli siedzibę na terenie województwa mazowieckiego wyniosła 2244,5 tys. ha i w porównaniu z 2016 r. była większa o 33,0 tys. ha (o 1,5 proc.). W użytkowaniu gospodarstw indywidualnych znajdowało się 2209,6 tys. ha, tj. ponad 98 proc. ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych. Użytki rolne w gospodarstwach rolnych zajmowały 1939,6 tys. ha, stanowiąc 86,4 proc. ogólnej. W porównaniu z 2016 r. powierzchnia tych gruntów zwiększyła się o 19,5 tys. ha (o 1,0 proc.). Użytki rolne utrzymywane w dobrej kulturze rolnej zajmowały 1928,9 tys. ha, tj. 99,4 proc. powierzchni użytków rolnych, natomiast powierzchnia pozostałych użytków rolnych wyniosła 10,7 tys. ha i stanowiła 0,6 proc. powierzchni użytków rolnych. W strukturze użytków rolnych największą powierzchnię zajmowały grunty pod zasiewami – 1243,0 tys. ha, a następnie trwałe użytki zielone – 532,9 tys. ha, przy czym łąki trwałe uprawiano na powierzchni 472,8 tys. ha, a pastwiska trwałe na powierzchni 60,2 tys. ha. Pod uprawy trwałe przeznaczonych było 133,7 tys. ha. Powierzchnia gruntów ugorowanych (łącznie z powierzchnią upraw na przyoranie uprawianych w plonie głównym) wyniosła 16,8 tys. ha. Ogrody przydomowe zajmowały 2,5 tys. ha. Powierzchnia gospodarstw rolnych w województwie mazowieckim stanowiła 13,7 proc. ogólnej powierzchni gospodarstw w kraju.

W województwie mazowieckim w roku gospodarczym 2016/2017 zużycie nawozów mineralnych (NPK) wyniosło 227,5 tys. ton i w porównaniu z rokiem gospodarczym 2015/2016 było większe o 12,6 tys. ton (o 5,9 proc.). Pod zbiory 2017 r. wysiano 130,7 tys. ton nawozów azotowych (57,5 proc. ogółu nawozów mineralnych), 36,7 tys. ton nawozów fosforowych (16,1 proc.) oraz 60,1 tys. ton nawozów potasowych (26,4 proc.). W przypadku nawozów azotowych i potasowych było to odpowiednio o 13,9 tys. ton (11,9 proc.) i 0,3 tys. ton (0,5 proc.) więcej niż w poprzednim roku, natomiast w przypadku nawozów fosforowych o 1,6 tys. ton (4,1 proc.) mniej.

Średnie zużycie nawozów mineralnych w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosło  117,3 kg NPK, w tym na 1 ha UR w dobrej kulturze rolnej 118,0 kg (w roku gospodarczym 2015/2016 odpowiednio 111,9 kg i 113,0 kg). Zużycie nawozów wapniowych wyniosło 63,4 tys. ton i było mniejsze o 16,9 proc. niż w roku gospodarczym 2015/2016. W przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych przeciętnie w województwie mazowieckim zużyto 32,7 kg nawozów wapniowych, w tym na 1 ha UR w dobrej kulturze rolnej — 32,9 kg.

W 2017 r. powierzchnia zasiewów wyniosła 1243,0 tys. ha i stanowiła prawie dwie trzecie ogólnej powierzchni użytków rolnych. W porównaniu z rokiem 2016  była większa o 35,6 tys. ha.  W strukturze zasiewów przeważały zboża, które zajmowały 910,9 tys. ha, tj. 73,3 proc. powierzchni zasiewów. Powierzchnia zbóż była większa od 2016 r. o 5,5 proc. W porównaniu z rokiem 2016 odnotowano zwiększenie areału kukurydzy na ziarno (o 19,9 proc.), żyta (o 13,4 proc.), pszenicy (o 11,2 proc.), mieszanek zbożowych (o 9,4 proc. ) oraz owsa (o 4,4 proc.); zmniejszył się natomiast udział pszenżyta (o 6,7 proc.) oraz jęczmienia (o 2,5 proc.). W porównaniu z 2016 rokiem zmniejszyła się powierzchnia uprawy strączkowych jadalnych (o 59,0 proc.), natomiast zwiększenie areału zanotowano dla rzepaku i rzepiku (o 41,2 proc.), buraków cukrowych (o 43,2 proc.) oraz dla ziemniaków (łącznie z ogrodami przydomowymi) –  o 13,4 proc. Zbiory większości głównych ziemiopłodów rolnych były wyższe niż rok wcześniej. Wzrost produkcji rzepaku i rzepiku oraz większości gatunków zbóż był wynikiem zarówno zwiększenia areału tych upraw, jak i wyższym plonowaniem. O wzroście produkcji buraków cukrowych  i ziemniaków zdecydowało zwiększenie powierzchni upraw, bowiem plonowanie było niższe.

Fala przymrozków, która miała miejsce w drugiej dekadzie kwietnia 2017 r., a następnie w pierwszej dekadzie maja, była przyczyną bardzo dużych strat w uprawach sadowniczych, a co za tym idzie bardzo słabego plonowania. W 2017 r. łączną produkcję owoców z drzew (bez uwzględniania produkcji poza sadami) oszacowano na 1238,5 tys. ton, tj. na poziomie o 34,3 proc. niższym niż rok wcześniej. Zbiory jabłek, które dominują w produkcji sadowniczej (stanowiły bowiem ponad 95 proc.), były mniejsze o 32,0 proc. Znacznie mniejsze były zbiory czereśni (o 83,8 proc.), wiśni  (o 71,4 proc.), śliwek (o 55,9 proc.) i gruszek (o 30,2 proc.). W 2017 r. łączne zbiory warzyw wyniosły 695,8 tys. ton i były o 2,2 proc. większe od produkcji uzyskanej w 2016 r. Zbiory owoców z drzew w województwie mazowieckim stanowiły blisko 50 proc. zbiorów krajowych.

 W grudniu 2017 r. pogłowie bydła ogółem wyniosło 1122,3 tys. sztuk i zwiększyło się o 23,8 tys. sztuk, tj. o 2,2 proc. w stosunku do stanu notowanego w 2016 r. Gospodarstwa indywidualne utrzymywały 99,4 proc. wojewódzkiego pogłowia bydła.  W strukturze pogłowia bydła w skali roku zwiększył się udział młodego bydła w wieku 1—2 lat  (o 0,4 p. proc.), natomiast zmniejszył się udział cieląt w wieku poniżej 1 roku i krów  (o 0,4 i 0,1 p. proc.). Nie zmienił się udział bydła dorosłego w wieku 2 lat i więcej, który wyniósł 48,4 proc.  Obsada bydła ogółem, w tym krów, na 100 ha użytków rolnych wyniosła odpowiednio 57,9  i 25,3 sztuk, wobec 57,2 i 25,1 sztuk w grudniu 2016 r.

Pogłowie trzody chlewnej według stanu w grudniu 2017 r. wyniosło 1110,9 tys. sztuk i było większe o 176,5 tys. sztuk (o 18,9 proc.) niż przed rokiem. Stado loch na chów liczyło 67,1 tys. sztuk, tj. więcej o 3,9 proc. niż w grudniu 2016 r. Gospodarstwa indywidualne utrzymywały 96,6 proc. wojewódzkiego pogłowia trzody chlewnej.  W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej zarejestrowaną w grudniu 2016 r. zwiększył się udział warchlaków (o 4,4 p. proc.) i trzody chlewnej na ubój (o 2,1 proc.), natomiast zmniejszył się udział prosiąt (o 5,6 proc.) i trzody chlewnej na chów (o 0,9  proc.). 

Obsada trzody chlewnej ogółem, w tym loch na chów, na 100 ha użytków rolnych wyniosła w grudniu 2017 r. odpowiednio 57,3 i 3,5 sztuk, a w grudniu 2016 r. – 48,7 i 3,4 sztuk.

Pogłowie owiec w grudniu 2017 r. wyniosło 6,2 tys. sztuk i zmniejszyło się w porównaniu ze stanem notowanym przed rokiem o 0,3 tys. sztuk, tj. o 3,9 proc. Gospodarstwa indywidualne utrzymywały 98,3 proc. wojewódzkiego pogłowia owiec.  Obsada owiec na 100 ha użytków rolnych, podobnie jak przed rokiem, wyniosła 0,3 sztuk.

W czerwcu 2017 r. pogłowie drobiu ogółem wyniosło 43398,2 tys. sztuk i było mniejsze  o 755,2 tys. sztuk, tj. o 1,7 proc. Gospodarstwa indywidualne utrzymywały 94,0 proc. wojewódzkiego pogłowia drobiu. W strukturze drobiu ogółem 94,1 proc. stanowił drób kurzy, w tym nioski – 24,2 proc.  Obsada drobiu na 100 ha użytków rolnych wyniosła 2237 sztuk.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.190.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!