PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mniejszy eksport przetworów warzywnych

Z danych opublikowanych przez IERiGŻ-PIB w "Rynku rolnym" (styczeń 2012), wynika, że w okresie od stycznia do października 2011 roku eksport przetworów warzywnych z Polski ukształtował się na poziomie 385 tys. t i był o blisko 7 proc. niższy niż w tym samym okresie rok wcześniej.



Jak informują analitycy BGŻ było to konsekwencją przede wszystkim spadku eksportu warzyw mrożonych, mających największy udział w strukturze eksportu krajowych przetworów warzywnych - o 10,2 proc. do poziomu 260 tys. t.

Zmniejszenie się eksportu mrożonych warzyw nastąpiło mimo wzrostu wolumenu krajowej produkcji tych produktów. Według GUS, w pierwszych 10 miesiącach 2011 roku zakłady, w których liczba pracujących wynosiła 50 osób i więcej, wyprodukowały 416 tys. ton mrożonych warzyw, tj. o 4,2 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim, co było możliwe między innymi dzięki znacznie lepszym zbiorom warzyw w kraju.

Wzrost produkcji widoczny był szczególnie we wrześniu, kiedy to wyprodukowano 74 tys. mrożonek warzywnych - aż o 20,3 proc. więcej w relacji do września roku poprzedniego.

W omawianym okresie (I-X 2011 r.) nastąpił również spadek sprzedaży za granicę suszy, a także konserw warzywnych, odpowiednio o 11 i 2 proc. r/r. Nieznaczenie wzrósł natomiast eksport marynat z warzyw (o 0,5 proc. do poziomu 25 tys. t), mimo spadku ich produkcji aż o ponad 9 proc. - wynika z ekspertyz BGŻ.

Spadek wolumenu eksportu krajowych przetworów warzywnych odbił się negatywnie na jego wartości. Według informacji podanych przez IERiGŻ-PIB, w analizowanym okresie został on wyceniony na 278 tys. euro, tj. na poziomie o 2 proc. niższym w porównaniu do pierwszych 10 miesięcy 2010 roku.

Korzystnym zjawiskiem dla eksporterów było jednak osłabienie się złotego wobec euro w drugiej połowie roku, które przełożyło się na poprawę opłacalności sprzedaży produktów za granicę. Pozytywnie na sytuację w branży przetwórczej w tym okresie wpływał także dostęp do taniego surowca, ceny znacznej części krajowych warzyw były bowiem znacznie niższe w porównaniu do roku poprzedniego. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.247.119
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!