Z początkiem roku, zakłady mięsne z przepełnionymi magazynami realizowały głównie swoje dostawy i obniżały cenniki. Zmniejszył się również handel świniami, a niektóre zakłady mięsne całkowicie wstrzymały  skupy świń, aż do 9 stycznia 2011r.

Przez  pierwsze dwa tygodnie nowego roku w skupach, z którymi kontaktuje się redakcja farmer.pl, wieprzowina w klasyfikacji EUROP systematycznie tanieje.

Pierwszy tydzień przyniósł szok cenowy, obniżki w klasie E wynosiły nawet 70 gr/ kg netto. W kolejnym, drugim tygodniu stycznia zjazd cen nie jest już tak mocny ale ciągle bardzo duży.

Liderzy branży mięsnej zdążyli już od poniedziałku skorygować dwa razy swoje cenniki  – oczywiście znowu w dół - maksymalnie o 30 gr/kg netto mniej niż w poprzednim tygodniu.

Trudno teraz liczyć na powtórkę wzrostów z grudnia ubiegłego roku. Dane MRiRW wskazują, że przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w ubiegłym miesiącu wynosiła 5,58 zł/kg netto. Według analityków BGŻ, przeciętne ceny żywca w grudniu 2011 r. były aż o 42 proc. wyższe niż  w tym samym okresie 2010 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!