Na Ukrainie istnieje 210 gospodarstw ekologicznych o łącznej powierzchni 400 tys. ha, co odpowiada 1 proc. ziemi użytkowanej rolniczo na Ukrainie. Wartość obrotu gospodarstw ekologicznych w 2016 wyniosła około 20 mln euro, czyli o 17 proc. więcej niż w 2015 r.

Znaczna część produktów ekologicznych wyprodukowanych na Ukrainie jest eksportowana zagranicę. Dotyczy to przede wszystkim zbóż, nasion roślin oleistych, roślin bobowatych, jagód i innych owoców, a także ich przetworów.

Ukraina jest obecnie największym dostawcą ekologicznej pszenicy na rynek UE. Z Ukrainy pochodzi ¼ tego produktu. Największymi odbiorcami pszenicy ekologicznej w Europie są: Holandia, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania, Szwajcaria i Polska.

Takie produkty ekologiczne jak świeże warzywa, zioła i produkty mleczarskie są jednak sprzedawane w większości na krajowym rynku.