Mniejsze przedsiębiorstwa starają się dogonić liderów z branży. Już nie czekają na zmiany u konkurencji, lecz decydują się na niewielkie, ale jednak podwyżki. To jest powodem dlaczego w obrębie kraju można się spodziewać tak dużego zróżnicowania w cennikach w klasyfikacji EUROP.

W rozmowach telefonicznych z kierownikami skupów, z którymi kontaktuje się nasza redakcja można było usłyszeć, że cena oprócz proponowanej podstawy jest uzależniona od ilości tuczników i jakości mięsa. W każdym skupie zachęcano do negocjacji.

W klasie S ceny netto kształtują się od 6,3 do 7,2 zł/kg. Klasa E, także jest zróżnicowana cenowo, lecz coraz więcej zakładów zbliża się do granicy 7 zł/kg.  W tym tygodniu za tusze w klasie E można dostać od 6,2 do 7,1 zł/kg. Żywiec wieprzowy drożeje wolniej, średnio za tuczniki można dostać od 4,8 do 5,3 zł/kg netto. Podobał się artykuł? Podziel się!