Pod koniec sierpnia średnia krajowa cena trzody chlewnej wynosiła 4,75 zł/ kg żywca, niestety był to jedynie niewielki wzrost w porównaniu do wcześniejszych miesięcy. Okres letni miał być sezonem największych zysków dla producentów świń i jednocześnie zakładów mięsnych, okazało się jednak, że ten sezon był nietypowy.

- Prawdopodobnie wynika to z gorszej pogody, czyli mniej mięsa było kupowane na grilla, a z drugiej strony świnie rosły stosunkowo szybko jak na lato, więc mięsa było więcej – mówi Michał Koleśnikow ekonomista z Banku Gospodarki Żywnościowej.

Obecne ceny żywca nie są wystarczające, ponieważ drugi sezon z rzędu utrzymują się wysokie ceny zbóż. Nie zachęca to producentów trzody ani do zwiększania produkcji, -  a w przypadku cyklu otwartego –  ani do jej kontynuacji.

- Mimo wysokich stosunkowo jak do tej pory cen trzody chlewnej, to ceny pasz są nadal na tyle wysokie, że większość producentów dokłada do hodowli – tłumaczy Michał Koleśnikow.

Podobał się artykuł? Podziel się!