Liczba kontrolowanych producentów mleka spadła w tym czasie o 2761 do 46735. Jednak średnia liczba krów przypadających na jednego producenta wzrosła o około 3 do 78,5 krowy.

W sezonie 2015/2016 przeciętna wydajność mleczna krowy wzrosła o 110 kg mleka do 8563 kg rocznie. Przeciętna zawartość tłuszczu wzrosłą w tym czasie o 0,03 proc. do 4,1 proc., białka o 0,04 proc. do 3,43 proc.

Wśród krajów związkowych najlepsze średnie rezultaty rocznej mleczności zanotowano w:

● Turyngii produkcja średnio 9685 kg,

● Saksonia – Anhalt produkcja średnio 9611 kg,

● Meklemburgia-Pomorze Przednie produkcja średnio 9572 kg,

● Saksonia produkcja średnio 9566 kg,

● Berlin-Brandenburgia produkcja średnio 9471 kg,

● Szlezwik –Holstein produkcja średnio 8527 kg,

Najniższe średnie mleczności zanotowano: w Badenii-Wirtembergii -7225 kg i w Bawarii 7736 kg

 

Podobał się artykuł? Podziel się!