Według niemieckiego urzędu statystycznego, w pierwszej połowie roku rzeźnie wyprodukowały o 80 tys. ton, czyli 2 proc. więcej mięsa niż w pierwszym półroczu ub.r.

W pierwszej połowie br. ubojowi poddano 29,3 mln sztuk świń, czyli o 2,3 proc. lub 2,76 mln sztuk więcej niż przed rokiem. Produkcja wieprzowiny wzrosła w tym samym czasie o 2,5 proc.

Wołowiny i cielęciny wyprodukowano 544 900 ton, czyli o 1,7 proc. więcej niż w I półroczu 2014 r. Ubito w tym czasie o 18 800 sztuk, albo 1,1 proc więcej bydła niż przed rokiem. W tym wypadku wyższa średnia masa ubijanych zwierząt miała większy wpływ na ilość wyprodukowanego mięsa niż ich większa liczba.

Produkcja mięsa drobiowego wzrosła w pierwszym półroczu o 0,5 proc. do 750 800 ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!