Z niezadowalającymi cenami trzody chlewnej producenci mają do czynienia od stycznia 2014 r. Sytuację pogorszyło rosyjskie embargo. Ceny żywca trzody chlewnej spadły od 10-13 proc. Przychód uzyskiwany ze sprzedaży żywca rzeźnego zmniejszył się do 132 - 136 euro na sztuce.

Kryzys na rynku wieprzowiny spowodował zmniejszenie popytu na prosięta i spadek ich cen. Tendencje te zaostrzyły się w sezonie 2014/2015. Ceny prosiąt w całym sezonie spadły o około 20 proc. i wynosiły od 40 do 50 euro za sztukę.

Zysk netto producentów trzody chlewnej spadł od 39 do 49 proc., czyli więcej niż wcześniej oczekiwano, a rentowność netto wynosiła od 57 do 59 proc. Średni zysk gospodarstwa produkującego trzodę chlewną wyniósł około 40 tys. euro.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!