PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

Niewielki wzrost produkcji wieprzowiny w UE do 2023 roku

Autor: farmer.pl, ak

Dodano: 12-02-2014 12:27

Jak przewiduje Komisja Europejska w prognozie na lata 2013-2023 produkcja wieprzowiny w tym okresie wzrośnie nieznacznie, bo o 2,8 proc. w porównaniu ze średnią z lat 2010-2012. Nowe przepisy ws. dobrostanu jak również sytuacja makroekonomiczna spowodują, że na rynku najlepiej poradzą sobie duże gospodarstwa.



Pogłowie świń w Unii Europejskiej od 2006 roku stopniowo zmniejszało się i w 2012 roku liczyło 147 mln sztuk. Jest to spadek o 16 mln (10 proc.) w ciągu 10 lat. Drastycznie spadła szczególnie liczba loch hodowlanych - o 19 proc., co daje 3 mln sztuk. Według Komisji Europejskiej trend spadkowy spowodowany jest procesami restrukturyzacyjnymi w przypadku niektórych ważnych producentów, zwiększoną produkcyjnością, wyższymi kosztami pasz, niższą opłacalnością w sektorze oraz koniecznością dostosowania się do nowych przepisów dobrostanu zwierząt.

Mimo trendu spadkowego, wzrost masy tuszy spowodował, że produkcja mięsa do 2011 roku nieznacznie rosła. Nowe przepisy ws. dobrostanu spowodowały jednak spadek pogłowia, co odbiło się na dostawach wieprzowiny w 2012 i 2013 roku (odpowiednio -2 proc. oraz -1,2 proc.).

Spadki nie wpłynęły jednak na eksport, który pozostawał na dobrym poziomie w 2012 i 2013 roku. Największą ilość wieprzowiny (około 2,2 mln t) wyeksportowano do Azji, w szczególności do krajów Dalekiego Wschodu. Rosja pozostała największym odbiorcą (ponad 600 000 ton rocznie), na drugim miejscu była Japonia (powyżej 250 000 ton rocznie).

Mniejsze dostawy oraz wysokie ceny mięsa wpłynęły na poziom konsumpcji. Spożycie wieprzowiny zmniejszyło się o 2,3 proc. w 2012 roku oraz 1,1 proc. w 2013. W przeliczeniu na jednego mieszkańca ilość spożywanego mięsa wieprzowego spadła z 32,1 kg w 2011 roku do 30,8 kg w 2013 roku.

KE prognozuje, że nowe przepisy ws. dobrostanu mogą spowodować wypadnięcie z produkcji niektórych mniej konkurencyjnych producentów i zwiększy się udział w rynku mięsa pochodzącego z dużych gospodarstw. Ma to spowodować w okresie 2014 do 2023 r. wzrost produkcji do 23,4 mln t (+2,8 proc. w porównaniu ze średnią z lat 2010-2012). Wzrost będzie utrzymywany na stabilnym poziomie ze względu na ograniczenia środowiskowe w niektórych najważniejszych regionach produkcyjnych (np. Holandia i niektóre części Francji), a napędzany będzie przez nacisk ze strony konkurencyjnych rynków Stanów Zjednoczonych i Brazylii, gdzie produkcja może wzrosnąć w okresie objętym prognozą ( odpowiednio o 18 proc. i 24 proc. do roku 2023 w porównaniu ze średnią 2010-13).

Wg KE eksport do 2023 roku zwiększy się o 12,4 proc. (w porównaniu do średniej z lat 2010-2012) oraz o 6,3 proc. w porównaniu do poziomu z roku 2012 r. Prognozowany wzrost roczny produkcji na poziomie 1 proc. w latach 2013-2023 jest znacznie niższy od szybkości wzrostu w latach 2001-2011, kiedy wynosiła 6 proc.

KE prognozuje, że Rosja i Chiny pozostaną głównymi kierunkami eksportu dla unijnej wieprzowiny z prognozowanym wzrostem importu przez Chiny. W przypadku, gdy władze chińskie obniżą ich poziomy samowystarczalności, wpływ na eksport w tym kierunku może być znacznie większy - przykładowo jeśli w 2012 roku cele samowystarczalności zostałyby obniżone o 1 proc., mogłoby to zwiększyć import wieprzowiny przez Chiny o 500 000 ton. Z drugiej strony, wyższa produkcja na rynku rosyjskim spowodowana wysokim dotowaniem produkcji trzody chlewnej w tym kraju, może spowodować mniejsze zapotrzebowanie Rosji na import - przewiduje KE.

W prognozowanym okresie spożycie wieprzowiny ma stopniowo wzrastać z bardzo niskiego poziomu w roku 2013, odwracając trend spadkowy obserwowany od 2007 roku. Jednak mimo wzrostu spodziewane spożycie do roku 2023 nie przekroczy 31,8 kg w przeliczeniu na mieszkańca, mniej niż w 2011 roku.

Mniejsze dostawy, jak również wysokie ceny zbóż spowodowały, że cena wieprzowiny w 2012 roku i w pierwszej części 2013 roku była znacznie wyższa niż ceny w roku 2011 (który były wtedy rekordowe). Znacznie spadły w drugiej połowie 2013 roku ze względu na niższe ceny pasz. W okresie który obejmuje prognoza KE, ceny wieprzowiny powinny wzrastać do poziomu 2100 EUR/t w 2023 roku. Jednak niejasności związane z wielkością plonów zbóż jak również otoczenia makroekonomicznego mogą wpłynąć na wahania tych cen na poziomie 9 proc., co może wpłynąć na konkurencyjność UE w eksporcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.97.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!