PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

NIK chwali fundusze promocji produktów rolno-spożywczych. Mają budżet ponad 310 mln

NIK chwali fundusze promocji produktów rolno-spożywczych. Mają budżet ponad 310 mln Fundusz promocji mięsa wieprzowego zebrał 70,4 mln zł Fot. Pixabay

Zdaniem NIK, fundusze promocji produktów rolno – spożywczych dobrze wspierają eksport żywności, ale mają przerost zatrudnienia i kosztują za dużo. Na wspieranie marketingu i promocję fundusze wydały ponad 260 mln zł.



Dziewięć funduszy promocji produktów rolno-spożywczych działa w Polsce od 2009 roku. Ostatnio zbadała je Najwyższa Izby Kontroli – czy prawidłowo gromadzą środki z wpłat producentów i czy prawidłowo je wykorzystują. Wyniki są - jak na Izbę - niezwykle pozytywne. Kontrolerzy nie dość, że uznali, że fundusze spełniają społecznie pozytywną rolę, przyczyniają się do popularyzacji polskiej żywności za granicą, to jeszcze wspierają eksport, który w 2015 r. osiągnął rekordowy poziom blisko 24 mld euro.

Grafika: NIK
Grafika: NIK

NIK zauważa, że funkcjonowanie funduszy promocji znacząco przyczyniło się do wzrostu wykorzystania środków z budżetu UE na programy promocyjne i informacyjne. Na 26 realizowanych programów, aż 23 stanowiły programy współfinansowane z funduszy promocji. Chodzi o budżet rzędu 76 mln euro.
„Bez nich stowarzyszenia i organizacje promujące polskie produkty nie mogłyby skorzystać z unijnych funduszy” – pisze NIK i tłumaczy, że środki z funduszy są tym obowiązkowym wkładem, który organizacje muszą posiadać, by ubiegać się o współfinansowanie kampanii z budżetu unijnego.

Dowiadujemy się przy okazji, że Polska należy do jednych z największych beneficjentów środków unijnych na programy promocyjne i informacyjne. Wyprzedziły nas tylko Włochy i Grecja.

Brakuje strategii

Dwa główne zarzuty kontrolerów są typowe dla polskiej biurokracji: koszty funkcjonowania już są za duże, ale wciąż rosną, a po drugie – wciąż brakuje ogólnej strategii promocji polskiej żywności, której nie przygotowało Ministerstwo Rolnictwa.

„Koszty obsługi funduszy promocji oraz funkcjonowania komisji zarządzających z roku na rok rosną” – napisano w raporcie. W 2013 r. koszty pochłaniały ponad 5,8 mln zł, czyli 12 proc. wpływów ze składek producentów. W ciągu dwóch lat urosły o 2 mln zł, do blisko 8 mln zł. A ponieważ tylko 3,5 proc. wpływów do funduszy można przeznaczyć na bieżące koszty - resztę finansuje budżet państwa. Dzięki temu biurokracja funduszy kosztowała podatnika, nie tylko producentów, ponad 6 mln zł w 2015 r. NIK zauważa, że było to kilkakrotnie więcej niż zakładano na początku. 

Co powoduje rosnące koszty? Według Izby – coraz większa pracochłonność i zatrudnienie. W ciągu 2 lat fundusze zwiększyły zatrudnienie o 30 proc., z 66 osób do 93 w 2015 r. Przyczynił się też niski poziom informatyzacji i złożone procedury obsługi Funduszu Promocji Mleka.

Osiem lat to za mało, by przygotować spójną strategię promocji. NIK wytknął ministerstwu rolnictwa brak strategii promocji, bez której „może dojść do braku spójności między strategiami realizowanymi przez poszczególne branże”.

Budżet 310 mln zł

Jak obliczył NIK, w ciągu ośmiu lat wpływy na fundusze promocji wyniosły ponad 310 mln zł. Najwięcej zebrały Fundusz Promocji Mleka - blisko 75 mln zł i Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego - ponad 70 mln zł. Najgorzej poradził sobie Fundusz Promocji Mięsa Owczego - zaledwie 107 tys. zł. Wysokość wpłat zależy od wielkości sprzedaży i uzyskanych cen, a w przypadku mleka od ilości sprzedanego surowca.

Kto wpłaca? Producenci, obowiązkowo. Takie zadanie nakłada na nich ustawa o funduszach promocji z 2009 r. Od poszczególnych producentów produktów rolno - spożywczych pobierane jest 0,1 proc. wartości netto sprzedaży, a od producentów mleka 0.001 zł od każdego skupionego od nich kilograma mleka. 

Za co płacą fundusze

Fundusze wydały łącznie 293,2 mln zł, z czego ponad 90 proc. trafiło na wspieranie marketingu i promocji produktów rolno-spożywczych. Najwięcej pieniędzy fundusze wydały na promocję spożycia produktów (ponad 50 proc.), informowanie o jakości produktów i jego zaletach (średnio 15 proc.). Kolejne 15 proc. pochłonęły wystawy i targi. 

Które produkty rolno spożywcze najlepiej sobie radzą w eksporcie? Wieprzowina, daleko za nią – zboża. Według NIK (dane z ministerstwa finansów), w ciągu pierwszych 3 kwartałów ubiegłego roku najwięcej wyeksportowano żywca, mięsa i jego przetworów (21 proc.), drugie miejsce zajęło ziarno zbóż i przetwory (13 proc.), po 8 proc. eksportu zajęły wyroby z tytoniu oraz wyroby cukiernicze, po 7 procent – ryby i produkty mleczarskie.  

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • harry 2017-02-21 23:00:05
    Ogląda ktoś czasem ten program po Agrobiznesie o promocji mięsa? Gratuluje pomysłu na dobór pory emisji: po Agrobiznesie, który oglądają w 90 % producenci rolni. Potencjalni konsumenci którzy mieliby zostać zachęceni do kupowania mięsa raczej wtedy TV nie oglądają.

    I to wszystko za pieniądze producentów...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.190.11
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!