Miesiąc kwiecień przyniósł zahamowanie spadków notowań cukru na giełdach, który potaniał pod koniec marca do najniższego poziomu od 5-6 lat. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 5 proc. do 285,9 USD/t w ciągu ostatniego tygodnia. W ciągu miesiąca jego notowania spadły zaś o 1 proc., a w relacji rocznej były niższe o 24 proc. W Londynie cukier biały w tym samym czasie podrożał o 2 proc do 366,4 USD/t, jednocześnie w ujęciu miesięcznym jego notowania były niższe o ponad 1 proc., a w rocznym o 19 proc.

Powodem ostatnich podwyżek jest dość silny popyt na rynku rzeczywistym związany ze zbliżającym się Ramadanem, który tradycyjnie implikuje większe zapotrzebowanie na cukier w krajach muzułmańskich. Dodatkowo, podaje FAMMU/FAPA, brazylijski real umocnił się ostatnio wobec dolara, co zmniejszyło atrakcyjność brazylijskiego cukru na światowym rynku. Nie bez znaczenia był fakt, że w porcie Santos, największym porcie przeładunkowym Brazylii, wybuchł pożar i przez kilka dni dostawa towarów była utrudniona.