Na przeceny największy wpływ miało wygaśnięcie marcowego kontraktu w Londynie i otworzenie drugiej transzy pozakwotowego eksportu cukru z UE. Ponad milion ton cukru białego na rynku musiało skutkować przecenami.

Jednocześnie pojawiły się nowe prognozy światowego bilansu cukru. FCStone zwiększyło swój dotychczasowy szacunek deficytu w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) do 7 mln t. Z kolei Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) poinformowała, że na skutek El Nino produkcja w Indiach może być mniejsza o 500 tys. t, a w Tajlandii o 650 tys. t. Jednocześnie wnioski eksportowe w UE były tylko nieznacznie o 12,9 proc. wyższe od limitu. Zostało to odebrane jako oznaka napiętego bilansu w UE i wskazówka zapowiadająca popyt na import cukru surowego z krajów unijnych.

Podane Informacje wpłynęły na podwyżki cen cukru. Przez ostatni tydzień cukier surowy w kontrakcie terminowym z dostawą na marzec 2016 roku na nowojorskiej giełdzie podrożał o 6,2 proc. do 308 USD/t. Cukier biały w kontrakcie terminowym z dostawą na maj 2016 roku na londyńskiej giełdzie podrożał o 6,8 proc. do 398,9 USD/t. W relacji rocznej cukier biały był droższy o 7,3 proc., a surowy o 1,3 proc.

Kontrakt terminowy na cukier biały z dostawą na marzec 2016 r wygasł na londyńskiej giełdzie towarowej. Został zrealizowany na 313,05 tys. t. Większościowym dostawcą na 206,6 tys. t. jest największa na świecie rafineria cukru surowego Al Khaleej z Dubaju. Pozostały wolumen będzie załadowany w Gwatemali, informuje FAMMU/FAPA za Reuters.

Odbiorcą całego wolumenu jest ED&F Man. Spekuluje się, że cukier trafi do Chin, gdzie oczekiwany jest spadek produkcji przy rosnącym spożyciu.