Wielu producentów mleka w poprzednich latach utrzymało pogłowie krów tylko dzięki dodatkowemu zadłużeniu się i wsparciu płynności.

Fonterra szacowała cenę suchej masy mlecznej w sezonie 2016/2017 na 6,15 dolara nowozelandzkiego ( 1 NZ$ = 2,6128 zł, NBP 25-05 -2017 r.) jest to w przeliczaniu około 0,28 euro/kg mleka o zawartości 4 proc. tłuszczu i 3,3 proc. tłuszczu.

W porównaniu z poprzednim sezonem było to o 58 proc. więcej, iż w sezonie 2015/2016. Do 6,15 NZ$ za kg dojdzie jeszcze najprawdopodobniej dywidenda w wysokości 0,40 NZ$/kg, co da w przeliczeniu 0,30 euro/kg mleka.

Prognoza dotycząca wysokości ceny skupu w sezonie 2017/2018 (zaczynającym się 1 czerwca br.) wynosi 6,50 dolara nowozelandzkiego, a z przewidywaną dywidendą cena powinna  wynieść w przeliczeniu ponad 0,29 euro/kg.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!