PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Oj, ciężko...

Autor: Dagna Milańska

Dodano: 17-03-2009 16:22

Tagi:

Na rynku żywca wieprzowego waga coraz cięższa, podobnie jak ceny. Hodowcy zachęceni wyższym zyskiem, zaczynają dopiero pozbywać się zwierząt. Widać to po wadze. Sztuki są coraz cięższe, ale czy przetrzymywanie się opłaci?



Odpowiedź jest krótka – nie. Tak twierdzą w zakładach. Rozliczenie w klasyfikacji poubojowej demaskuje wszelkie niedoskonałości. To pierwszy argument za tym, aby nie przetrzymywać tuczników.

Kolejny jest równie przekonywujący. Jeśli producenci żywca, będą wstrzymywać się z dostawami, braki w surowcu z powodzeniem zastąpi import.

Już teraz stawki oferowane przez kontrahentów zza zachodniej granicy są atrakcyjne, a dodatkowo zniżkujący kurs euro zachęca do zakupów. Przeceny o 25 groszy w ciągu kilkunastu ostatnich dni, pozwalają bez straty myśleć o zakupach.

Sporo firm już wznowiło kontrakty w Niemczech, Belgii czy Holandii. I to wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Tym bardziej, że w ostatnim tygodniu marca, zakłady mięsne przewidują większe zakupy surowca. A z tym na krajowym rynku może być krucho.

Do nowej sytuacji niewiele firm chce się przyznać, wolą mówić, że cenniki nie zostały zmienione. Ale rzeczywistość jest inna. Cenniki średnio licząc wzrosły od 10 do 20 groszy za kilogram.

Ceny minimalne w punktach skupu tuczników wzrosły do 4,5 złotego za kilogram. Jednak najczęściej dochodzą już do 4,80. Zwierzęta fermowe kosztują ponad 5 złotych za kilogram, ale ich udział w skupie jest niewielki.

Tyle o żywej wadze. Prześledźmy ceny w klasyfikacji poubojowej. Najwyższa klasa „S” jest wyceniana w tym tygodniu nawet na 6,5 złotego za kilogram. Klasa „E” kosztuje najczęściej 6,0 – 6,3. Za „U” rolnicy dostają od 5,80 do 6 złotych.

Na krajowych targowiskach wciąż drogo. Podlasie wyprzedziło Małopolskę, gdzie zwyczajowo, stawki są zwykle najwyższe. Teraz na Podlasiu para prosiąt kosztuje 500 złotych, na południu 470.

Ale sytuacja w punktach skupu żywca, w żaden sposób nie przekłada się na rynek mięsa. Tu, ku zdziwieniu wielu i wbrew wszelkim prognozom, ceny spadają. Dużego popytu nie ma, podobnie jak problemów z zakupem konkretnych towarów.

Jest za to import. Na giełdach towarowych pojawia się coraz więcej ofert mięsa z zachodu Europy. A ceny konkurencyjne. Półtusze wieprzowe są nawet tańsze od krajowych. Podobnie łopatka.

Drożeje jedynie karkówka. Jeszcze do niedawna kilogram był wyceniany na 10,8 – 10,9 złotych. Dziś stawki poszły o 50, a nawet 80 złotych w górę.

źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!